ПОСТАВЉАЊЕ базних станица мобилних оператера на стамбеним зградама увек распламса међукомшијску полемику, а при доношењу одлуке станара вага се да ли ће зрачење донети штету или ће превагнути финансијска добит. Добитком су се руководили станари зграде у Улици браће Јерковић 231 на Вождовцу, који су недавно потписали сагласност да се на њиховој згради смести станица. После негодовања суседа из околних зграда, како наводе станари, ипак ће од тога одустати.

Како бисмо имали сигнал на мобилним телефонима, базне станице морају да се стационирају у насељеним местима. Ипак, када оператери пикирају одређену зграду, суграђани увек зазиру од тога да антене заврше баш на њиховом крову. Када се упуте у то колико и на који начин то зрачење може да утиче на њихово здравље, многи уз рачуницу да то може да инкасира у њихову зграду између 300 и 500 евра месечно, оператерима рашчисте кров за антене.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Билборди и антене пуне касу зграда

- Добили смо понуду да базна станица оператера ВИП буде постављена на нашој згради - наводи за "Новости" Предраг Судар, управник зграде у Браће Јерковић 231. - Сакупили смо потписе, јер смо ово видели као шансу да од тога новца поправимо кров, који 40 година није мењан, као и да заменимо лифтове. То од нашег новца, јер у овој згради живи око 70 одсто пензионера, не можемо да приуштимо.

Пошто су се консултовали са стручњацима и упутили у нивое зрачења, одлучили су да дају сагласност.

- Ово зрачење било би стоти део од дозвољеног - објашњава Судар. - Више нас зраче мобилни телефони који су стално уз нас него ово. Ипак, пошто су се комшије из суседних зграда побуниле, одлучили смо да се повучемо и одустанемо.

Како наводи мобилни оператер, узимајући у обзир ограничења, планирано је постављање станице смањене снаге, па је, како кажу, неоснована тврдња која се односи на непоштовање законске процедуре, нити је оправдан страх за безбедност околине.

У градској управи наводе да је једино на станарима да одлуче да ли желе да се базна станица мобилне телефоније постави на крову њихове зграде и да увек могу да одустану ако не желе.

- Контролу рада и ниво зрачења обавља Секретаријат за инспекцијске послове, сектор за заштиту животне средине и водни инспекцијски надзор - наводе у Секретаријату за заштиту животне средине. - Мерење нивоа зрачења може да обавља искључиво организација која има овлашћења надлежног министарства. Прописана је обавеза оператера мобилне телфоније да спроведе поступак процене утицаја на животну средину пре постављања базне станице на конкретној локацији.

Изгледа да по свим критеријумима од базних станица највише профитира зграда на којој се антене налазе. Веће зрачење трпе околне зграде које осим, које притом немају никакву зараду од тога.

ПОБУНИЛИ СЕ СА МАТЕМАТИЧКОГ ФАКУЛТЕТА

БОЈЕЋИ се зрачења, пре три године су и запослени и студенти Математичког факултета у Београду тражили да се са њихове зграде уклони базна станица мобилне телефонје.

Деканат је то тада одбио, тврдећи да то зрачење није штетно.

ДОЗВОЛЕ

НАКОН што оператер уради процену утицаја на животну средину и од Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ) добије дозволу за коришћење фреквенција, он пролази одређене нивое од министарстава преко градских секретаријата до крајње инстанце, потписа станара, док се станица "не попне" на кров.