Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је, гостујући у емисији "Свитање” РТВ Пинк, да ће новогодишња расвета у Београду бити укључена у петак, 15. новембра, и да ће бити постављена три месеца, до Дана државности Републике Србије 15. фебруара.


"Украсна новогодишња расвета биће укључена у петак, 15. новембра, а до 1. децембра биће постављене јелке и велике композиције као што су Улазна капија и лавиринти", рекао је Весић,


Како преноси Беоинфо, он је подсетио да је новогодишња расвета већ укључена у многим главним градовима Европе као што су Беч, Москва, Будимпешта, Лондон, па је дошао ред и на Београд.


"Ове године нисмо набављали нову расвету. Украсићемо 122 локације и први пут центре седам приградских општина. У односу на прошлогодишње локације имаћемо једну нову - Топличин венац, који је у међувремену реконструисан и уређен тако да се сви поносимо њиме. Традиционално клизалиште неће бити на Тргу Николе Пашића већ ће се налазити на новом и реконструисаном Тргу Републике", рекао је Весић.


Он је додао да је град монтирао 2.769 светлећих фигура, 198 светлећих завеса и 3.346 светлећих ланчаница и нагласио да је Београд један од најбоље украшених градова Европе и најавио да ће у четвртак, 14. новембра, бити пуштена и нова декоративна расвета Бранковог моста.


Прочитајте још: Весић на рочишту: Нека Бошко докаже да није фашиста


"Монтирали смо 346 "лед ргб дмx" рефлектора с носачима, 7.700 метара електроинсталација положених у поцинковане носаче каблова, и исто толико оптичких каблова, 35 разводних кабловских ормана као и два главна ормана", рекао је Весић, прецизирајући да ће нова расвета омогућити да мост буде осветљен различитим бојама, да је могуће на бочним странама моста имати различите динамичке ефекте као што су заставе, поруке и слично.


Додао је и да је Бајракли џамија, као споменик културе, добила нову расвету са 91 лед рефлектором.