Измењен саобраћајни план: Звездару и Аутокоманду спаја нови булевар

С. Видачковић

10. 11. 2019. у 15:18

Измењен саобраћајни план: Звездару и Аутокоманду спаја нови булевар

Нова саобраћајна мрежа подразумева ширење Улице Димитрија Туцовића / Фото П. Митић

Детаљном регулацијом предвиђена саобраћајница дугачка 3,2 километра од Димитрија Туцовића до Јужног булевара. Коловоз ће имати четири траке, а поред Цветкове пијаце биће изграђена нова деоница пута

НОВА саобраћајница, дужине 3.200 метара, спојиће Улицу Димитрија Туцовића са Аутокомандом. Како је предвиђено нацртом Плана детаљне регулације за део општине Звездара, у наставку Чингријине биће направљена деоница улице Нова 1 на раскрсници са Булеваром краља Александра, код Цветкове пијаце, како би се директно повезала са Улицом Господара Вучића и Јужним булеваром.

Будућа саобраћајна мрежа подразумева ширење Улице Димитрија Туцовића са две на четири траке, све од укрштања са Улицом Милоша Јанковића, где почиње Чингријина улица, која ће, такође, бити проширена. На делу од Прешевске до Улице Вјекослава Ковача планирана је нова деоница ове улице, која ће се завршавати код окретнице аутобуса 309, на раскрсници са Булеваром. То значи да ће поједини објекти, који се налазе на траси новог дела улице, морати бити срушени.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Измене на преко 20 линија градског превоза: Ускоро почињу радови у центру Београда и трајаће до априла

Како су на недавно одржаној седници Комисије за планове објаснили стручњаци из Секретаријата за урбанизам, неопходно је проширење улица.

- На раскрсницама Батутова и Димитрија Туцовића, као и Булевара и Вјекослава Ковача, у јутарњим часовима ствара се велика гужва, па је потребно проширење саобраћајница како би могла да прими сва возила - навеле су градске архитекте. - Такође, нова градња која је планирана у овом делу Звездаре захтева нову уличну мрежу.

Услед просторних ограничења, планиране су и колско-пешачке улице - Др Лудвига Хиршвелда, Др Владана Ђорђевића, Ивана Капистрана, Приједорска и део Кордунашке.

- У овим улицама пешачки саобраћај биће фаворизован у односу на моторни - наводи се у планској документацији. - Ове саобраћајнице су са умереним саобраћајем и немају функцију повезивања унутар мрежа, већ је њихова улога приступ објектима унутар блока.

Постојећа аутобуска и трамвајска окретница у Чингријиној улици неће бити измештена, али ће бити делимично измењена. Нова почетна станица за возила јавног градског превоза биће изграђена у зони улица Милана Ракића, Хекторовићевој и Новој 1.

- Тролејбуске линије биће продужене од постојећег терминуса у Чингријиној до планиране окретнице. Оставља се могућност реорганизације мреже у складу са развојем саобраћајног система.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: На стотине путника чекало без обавештења: Диван гест једног цвећара

ПАРК УМЕСТО ПАРКИНГА

ИАКО је Планом првобитно било предвиђено да се парк на углу Прешевске и Ђоке Војводића претвори у паркинг за 78 места, Комисија за планове одустала је од овог пројекта, после петиције коју је потписало више од 1.800 Звездараца. Станари окупљени око иницијативе "Сачувајмо зелену Звездару" надлежном секретаријату поднели су 37 примедаба на постојећи нацрт ПДР. Следећа јавна расправа заказана је за 26. новембар, а реализација ће почети након сагледавања свих примедаба и усвајања у Скупштини града.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)