Трговци незадовољни: Већ запретили поскупљењима због промене термина доставе робе

Ј. Динчић

субота, 09. 11. 2019. у 10:33

Трговци незадовољни: Већ запретили поскупљењима због промене термина доставе робе

Објекти који немају свој паркинг највише су погођени одлуком Фото П. Милошевић

Трговци незадовољни градском одлуком о измени термина за снабдевање продавница робом. Ноћно ангажовање запослених ће додатно коштати послодавца
УСЛУЖНИ објекти који немају своја паркинг места и дворишта највише су погођени новом одлуком о снадбевању која ће на снагу ступити 1. децембра. Они ће продавнице морати да опреме робом од 20.00 до 7.00 часова, а сви они који се оглуше о ову одлуку кажњаваће комунални милиционери. Висина казне засад још није позната.

Како кажу огорчени трговци, овај потез на дугорочне стазе коштаће њих, али и потрошаче, јер постоји бојазан да ће због ове одлуке у наредном периоду можда доћи и до повећања цена производа. Градским челницима, пак, било је најважније смањење саобраћајних гужви у престоници. Јер, доставна возила у значајној мери отежавају кретање због честог заустављања у десној траци од 9.00 до 14.00, како им је дозвољено садашњом градском одлуком.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Snabdevanje restorana i radnji ubuduće od 20 do 7 ujutru, kazne i za dostavljače, i one kojima se dostavlja roba. Evo od kada važi nova odluka

Нова одлука укида могућност да се снабдевање обавља између 9.00 и 14.00. Такође, изискује и додатне ноћне смене које ће послодавци коју немају 24-часовно радно време морати да уведу. Нико од њих, наравно, не помиње да ће истовремено престати потреба за радом возача у преподневној смени, као и да се достава у великим светским градовима углавном обавља ноћу.

- Привредници ће морати да обезбеде дупло већи број возила како би се испорука обавила у једној, односно само ноћној смени јер више неће бити могућности да се то учини у две или све три смене - објашњавају за "Новости" запослени у великим трговинским ланцима. - За објекте који не раде ноћу неизводљиво је да се испорука спроведе после 20.00 а пре 22.00, када се већини запослених завршава друга смена.

Из трговинских ланаца додају и да се у наредном периоду може очекивати и повећање цена одређених производа због повећања броја радника који ће бити ангажовани у ноћној смени, која се по закону, плаћа 26 одсто више.

- Постоје производи који се само могу испоручити током дана због специјалних поруџбина какве су пекарски или посластичарски производи и то се мора додатно усагласити са прописима - додају саговорници.

Трговци су се овом приликом чак досетили оних који немају своје возаче и пољопривредника који преко дана раде у пољима или пластеницима.

- Они су принуђени да од сада само ноћу развозе своје производе, и за то нису додатно плаћени - кажу трговци.

СТАНАРИ

КАДА почне да се примењује ова одлука, можда ће станари зграда, у чијој близини су продавнице, трпети додатну буку.

Надлежни из Секретаријата за послове комуналне милиције нису се изјашњавали ни о висини казни ни поводом евентуалне буке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Lazar

02.12.2019. 17:24

@rajko - Nista i za njih ista stvar važi. Kao i za dostavu lekova apotekama ili bele tehnike... Sad kad poručiš frižider ili namestaj a oni dođu u 1 ujutru ti vidi sta da radiš :D

Дословно сте толико "добри", да вас човек пожели својим најгорим непријатељима

09.11.2019. 18:50

..." može očekivati i povećanje cena određenih proizvoda zbog povećanja broja radnika koji će biti angažovani u noćnoj smeni, koja se po zakonu, plaća 26 odsto više."..Да да, иначе су полслодавци у окупираној колонији Србији, светски познати по стриктном поштовању такона о раду и прописа из истог, као и права запослених,, скупа са својим пајтосима из а3инспекције рада", који деценијама "окрећу главе", за наравно одређену плаву коверту....Зато нам је половина становништва и побегла одавде.

sloba

10.11.2019. 22:00

@Дословно сте толико "добри", да вас човек пожели својим најгорим непријатељима - Srecom, tu je nas vlast koja o svemu brine i sve zacas resi proglasima na Pinku i visemilionskim kaznama. Dace Bog da im uskoro vidim ledja.