ЂАЦИ ОШ "Владислав Петковић Дис" у Великом Мокром Лугу који иду по подне у школу крај наставе дочекају у хладним учионицама! Разлог за то је што школа има једног домара, чије је радно време до 15.30! У Министарству просвете, науке и технолошког развоја кажу да школа може да реши проблем прерасподелом радног времена домара.

Како нам је испричала мајка С. П., чије двоје деце иде у други односно четврти разред, родитељи су били непријатно изненађени када им је на почетку године речено да у учионицима неће бити грејања током целог дана.

- Када иду по подне у школу, часови им трају до 17.40, а грејања у учионици има до 15.30 - каже С. П. - После наставе деца имају тренинг одбојке, па је сала у којој вежбају потпуно хладна. Обраћали смо се управи школе, где су нам рекли да им не дозвољавају да запосле још једног домара. Зима тек долази, учионице ће бити још хладније, тако да ће се деца смрзавати, а у школи ништа не предузимају да реше проблем.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Једини херој СССР из битке за Београд: Николај Кравцов добија улицу у Београду на води

Одговор на питање: "Зашто деца седе два сата у хладним учионицама и тренирају у незагрејаној сали?" нисмо добили од директорке школе. Речено нам је да је она на годишњем одмору и да позовемо следеће недеље. Педагог и секретар школе су нам у телефонском разговору потврдили да се учионице греју до пола четири, јер је до тада "радно време домара, па нема ко да искључи грејање када се заврши настава". Такође, кажу и да су се обраћали Министарству просвете и да нису добили одговор. Надлежни пак кажу да су примили допис и да је школа та која треба да реши проблем, како деца не би седела у хладним учионицама.


ЛЕТИ КРАЋЕ, ЗИМИ ДУЖЕ

ПРАВИЛНИКОМ о критеријумима и стандардима за финансирање установе, која обавља делатност основног образовања и васпитања, одређено је да школа има право на ангажовање 100 одсто норме домара, односна мајстора одржавања - наводе у Министарству. - Школа може да реши проблем грејања прерасподелом радног времена на овим пословима, тако да у време грејне сезоне домар ради дуже, а да у летњем периоду има скраћено радно време.