Поподневној школској смени у Великом Мокром Лугу „следује“ смрзавање: Грејање ради само док је домар ту

Б. Борисављевић

08. 11. 2019. у 14:29

Поподневној школској смени у Великом Мокром Лугу „следује“ смрзавање: Грејање ради само док је домар ту

Осмолетка у Великом Мокром Лугу / Фото А. Станковић

У ОШ "Владислав Петковић Дис" у Великом Мокром Лугу крај поподневне наставе дочекују у хладним учионицама. Нема ко да искључи систем после 15.30 - истичу у школи. Министарство: Ускладити радно време запослених

ЂАЦИ ОШ "Владислав Петковић Дис" у Великом Мокром Лугу који иду по подне у школу крај наставе дочекају у хладним учионицама! Разлог за то је што школа има једног домара, чије је радно време до 15.30! У Министарству просвете, науке и технолошког развоја кажу да школа може да реши проблем прерасподелом радног времена домара.

Како нам је испричала мајка С. П., чије двоје деце иде у други односно четврти разред, родитељи су били непријатно изненађени када им је на почетку године речено да у учионицима неће бити грејања током целог дана.

- Када иду по подне у школу, часови им трају до 17.40, а грејања у учионици има до 15.30 - каже С. П. - После наставе деца имају тренинг одбојке, па је сала у којој вежбају потпуно хладна. Обраћали смо се управи школе, где су нам рекли да им не дозвољавају да запосле још једног домара. Зима тек долази, учионице ће бити још хладније, тако да ће се деца смрзавати, а у школи ништа не предузимају да реше проблем.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Једини херој СССР из битке за Београд: Николај Кравцов добија улицу у Београду на води

Одговор на питање: "Зашто деца седе два сата у хладним учионицама и тренирају у незагрејаној сали?" нисмо добили од директорке школе. Речено нам је да је она на годишњем одмору и да позовемо следеће недеље. Педагог и секретар школе су нам у телефонском разговору потврдили да се учионице греју до пола четири, јер је до тада "радно време домара, па нема ко да искључи грејање када се заврши настава". Такође, кажу и да су се обраћали Министарству просвете и да нису добили одговор. Надлежни пак кажу да су примили допис и да је школа та која треба да реши проблем, како деца не би седела у хладним учионицама.


ЛЕТИ КРАЋЕ, ЗИМИ ДУЖЕ

ПРАВИЛНИКОМ о критеријумима и стандардима за финансирање установе, која обавља делатност основног образовања и васпитања, одређено је да школа има право на ангажовање 100 одсто норме домара, односна мајстора одржавања - наводе у Министарству. - Школа може да реши проблем грејања прерасподелом радног времена на овим пословима, тако да у време грејне сезоне домар ради дуже, а да у летњем периоду има скраћено радно време.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Golub

08.11.2019. 15:43

Treba odmah smeniti direktora škole , jer to je samo njegova odgovornost . To pitanje je trebao direktor da reši još u julu kad se vrše remonti grejanja , a ne sad pred sneg. Verujem da će naći hiljadu opravdanja kao i svi ostali , da je neko od nastavnika ili domar pogrešio , već bi visili .

buki

08.11.2019. 17:48

Direktorka verovatno moze nekim ukazom da prisili domara na duze radno vreme za 28.000 dinara plate, ali ne moze da spreči čoveka da se razboli i tako ostavi obe smene bez grejanja. Znajuci to, pokusala je da ministarstvo odobri jos jednog domara, sto nije uspela zbog stednje i "oskudacije" koju propagira ministar, pa joj ostaje jedino da sama loži vatru kako je roditelji ne bi osudjivali.