Реконструкција дела Калемегдана: Видин-капија за будућност

С. ВИДАЧКОВИЋ

07. 11. 2019. у 12:38

Реконструкција дела Калемегдана: Видин-капија за будућност

Фото: К.Михајловић

Рестаурација, конзервација и ревитализација на Калемегдану
ВИДИН-КАПИЈА, која се налази на улазу у Доњи град на Калемегдану у наредном периоду биће реконструисана. ЈП "Београдска тврђава" расписало је јавну набавку за реконструкцију, конзервацију, рестаурацију и ревитализацију овог дела Калемегдана. Рок за достављање понуда је 18. новембар, а када изабрани извођач почне радове, имаће рок од 150 дана да заврши санацију.

- Пројектом се предвиђа рестаурација и конзервација Видин-капије са бочним просторијама и комплекса казамата уз капију и њихова ревитализација у мери у којој технички услови покажу да је могуће - наводе из ЈП "Београдска тврђава". - Казамате треба планирати као вишенаменски простор за повремено или стално излагање, а на првом месту је очување културно-историјске аутентичности.


Пре него што почну радови, потребно је очистити казамате од шута и другог отпадног материјала, те урадити дератизацију и дезинсекцију простора. Мрачни пролаз ка Доњем граду одлази у прошлост, јер је планирано да се поставе електричне инсталације унутар казамата и капије са функционалним и декоративним осветљењем. Такође, после реконструкције овај потез биће обезбеђен видео-надзором.


Прочитајте и: Beogradske priče: Otkud Zerek u Beogradu


- У току грађења капије, изграђено је шест казамата - један мањи уз капију и пет већих, који су међусобно повезани и били су намењени за смештај људи - пише у конкурсној документацији. - Раније, у оквиру парковског уређења Доњег града насипањем земље је подигнут ниво терена и тако је онемогућено коришћење казамата. Када радови буду готови и уколико технички услови то дозволе, унутрашњи простор казамата треба да остане јединствен и предвиђен за презентације, обиласке, излагање и сличне садржаје.


КОНТРОЛА УЛАСКА

ДО 1946. године, када је Београдска тврђава проглашена за споменик културе и престала да буде војни комплекс, Видин капија је имала функцију затварања и контроле улаза у Доњи град. Подигнута је у периоду између 1740. и 1750. године у оквиру Североисточног фронта Београдске тврђаве, у склопу турских радова на поновној изградњи претходно порушених аустријских утврђења.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације