Укинули линије па прате гужве

С. Б. М.

среда, 06. 11. 2019. у 16:02

Укинули линије па прате гужве

Аутобус 43 окреће испод Панчевачког моста - Фото: Н. Скендерија

Полемике око измене траса неколико аутобуса јавног превоза. Секретаријат: На Тргу републике мање возила
БЕОГРАЂАНИМА је обећан бољи јавни превоз од 1. септембра! Гужве, кашњења, прескакање полазака и мањак возила током лета правдан је реконструкцијама које су биле у току и лошим возним парком. Обећано је да ће, када обнова Трга републике буде готова, а на улице стигну 244 нова возила, саобраћај функционисати много боље. Уместо тога, тролејбуске линије 19 и 28 су укинуте, линије 43 и 96 скраћене до "Панчевца", а 21 и 22 до Славије. После ових рестрикција, Секретаријат за јавни превоз анализира новонасталу ситуацију.


Од почетка радова на Тргу републике, а и раније, док су најављивани, знало се да ће ово подручје заправо бити велика пешачка зона са деловима "успореног саобраћаја". Међутим, да би се ова замисао остварила, потребна је много јача мрежа возила на линијама које "прихватају" путнике са линија које су укинуте због пешачке зоне. То се није догодило, па су житељи леве обале Дунава, Коњарника и Звездаре на великој муци.

Из Секретаријата за јавни превоз укидање правдају преклапањем појединих линија и оптимизацијом тролејбуског саобраћаја, као и потребом да се смањи број габаритних возила која пролазе Тргом републике.


Линија 28 уведена је после Другог светског рата и годинама се преклапала са линијама 40 и 77, за које из Секретаријата тврде да су сада Звездарцима опција. Студентима који живе у овом делу града, али и осталим путницима, значила је директна веза до Студентског трга где се налазе факултети. И скраћење 43 и 96 пало је тешко житељима леве обале Дунава, јер на станицама после Панчевачког моста не могу да се угурају у аутобусе који их воде до центра.


Линије су укинуте и скраћене, а оне које их замењују нису појачане. Исти број возила остао је на линији 40, 77, 95... Нису уведени ни додатни поласци.


Прочитајте још: Трг републике отворен за саобраћај


- Организовали смо снимање линија 5А, 22А, 24, 26, 29, 31, 40, 41, 77, 79 у централној зони као и оних које возе Булеваром деспота Стефана. По добијеним резулатима извршиће се детаљна анализа, на основу које ће се преиспитати постојећи режим рада линија јавног превоза у центру града, као и појачање линија за које се утврди да је то неопходно - кажу у Секретаријату.

Стручњаци Секретаријата прате и анализирају...


РАДОЈИЧИЋ: АКО ТРЕБА, ВРАТИЋЕМО 28


ГРАДОНАЧЕЛНИК др Радојичић казао је јуче да представници Секретаријата раде анализу да ли постоји довољан број линија које покривају трасу укинуте тролејбуске линије 28 и да ли постоји потреба за њено поновно враћање.

- Ако буде било потребе да се укинута линија врати, она ће бити поново успостављена. Најважније је обнављати возни парк ГСП и Београђани ће осетити побољшање у градском превозу до краја године, када стигну сва нова возила - казао је градоначелник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Мирослав

06.11.2019. 16:38

Да ли још неко верује у лаж да је на Тргу погрешио извођач радова и да ће пресложити коцке о свом трошку?

Дословно сте толико "добри", да вас човек пожели својим најгорим непријатељима

06.11.2019. 17:06

"Beograđani će osetiti poboljšanje u gradskom prevozu do kraja godine"? Које то тачно године, поштована макето градоначелника госн Радојчићу? 2050 или 60?

milica

06.11.2019. 17:08

Samo dajte autobuse sa nizim ulazom ili kazite vozacu da kad stane na stanici da mora da stane blizu trotoara, ako tako ne urade ne mogu da udjem u visoke autobuse!