САОБРАЋАЈ на Тргу републике пуштен је у петак у 18.00. Иако су Београђани дуже од године ишчекивали овај дан, како би се све вратило на старо, житеље Звездаре и Коњарника дочекало је непријатно изненађење. Убудуће, тролејбуси 19 и 28 неће саобраћати до центра престонице.

Линија 19, која је саобраћала од Студентског трга до Коњарника, и линија 28 до Звездаре, од петка су одлуком Секретаријата за јавни превоз, укинуте. Уједно, тролејбуси 21 и 22, убудуће ће возити само до Славије. Аутобуска линија 22А која је током реконструкције саобраћала од Славије до Палате "Албанија", и даље остаје у функцији, само сада вози до Студентског трга.

РАСТЕРЕЋЕЊЕ НАКОН отварања Трга републике за несметан саобраћај, приметно је да су улице у близини биле растерећене. Синоћ није било великих колона које су се свакодневно правиле на углу Македонске и Дечанске улице.

- Због преклапања траса појединих тролејбуских линија у централној градској зони са осталим линијама јавног превоза, а у циљу оптимизације тролејбуског саобраћаја, укидају се тролејбуске линије 19 и 28 - наводи се у саопштењу.

Јовица Васиљевић, градски секретар за превоз, казао је да је ово одлучено пошто су желели да Трг растерете од саобраћаја.

- Желели смо да смањимо број габаритних возила која пролазе Тргом, па смо линије 19 и 28 укинули, а 21 и 22 скратили. Суграђани који живе на Звездари имају везу са 41 и 77. Ипак, ништа није зацртано. Пратићемо ситуацију наредних дана и саобраћајне захтеве путника, па ћемо у складу с тим и реаговати, уводити нове поласке - каже Васиљевић, за "Новости".

Ипак, суграђани негодују.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дневник заблуда: Трг републике

- Трола 28 нам је била једина директна веза са центром града, а сада ћемо бити принуђени да преседамо. Иако кроз Димитрија Туцовића саобраћају 40 и 77, то су линије које имају веома дугу трасу, па смо у шпицевима принуђени да их чекамо и по пола сата - каже суграђанка Марија Б.

И док је на стајалишту у Македонској код "Политике" линија 28 прецртана са информационе табле, на новопостављеном стајалишту "Трг републике" у овој улици испред банке и даље стоји да овуда 28 саобраћа.

Тролејбуска линија 29 и аутобуска линија 31 враћају се на редовне трасе.

ДВОТОЧКАШИ ПРЕ пуштања саобраћајница око Трга за саобраћај, прилику да их први испробају имали су бициклисти. Малобројни љубитељи двоточкаша бициклистичким стазама возили су се од 14.00 до 17.00. Сви који су дошли, добили су и поклоне. Организован је и програм за малишане, како би лакше савладали правила понашања у саобраћају.

Линије 24, 26, 37 и 44 поново саобраћају према Неимару, Сењаку и Кнежевцу преко Теразија и Коларчеве улице, а у супротном смеру линија 26 ће ићи преко Коларчеве улице и Теразија, док ће линије 24, 37 и 44 ићи преко Македонске и Дечанске улице.

Линија 27 поново вози преко Теразија и Коларчеве улице.

Линија 32Е из Вишњице поново саобраћа до Трга републике.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Коцке мењају трасе: Троле возе само до СлавијеТРАМВАЈИ 7 И 9 МОСТОМ ПРЕКО АДЕ

СТАРИ савски мост у суботу и недељу биће затворен за саобраћај! Радови ће се изводити од 7.00 до 22.00, а линије 7 и 9 саобраћаће Мостом преко Аде, док ће аутобуси 78 и 83 возити Бранковим мостом.

Током викенда, трамваји 7 и 9 ће у оба смера саобраћати Савском, Булеваром војводе Мишића, петљом Радничка, Мостом на Ади, Булеваром хероја са Кошара, Ђорђа Станојевића, Булеваром Милутина Миланковића, Антифашистичке борбе и даље редовним трасама. Аутобуси 78 и 83 ће после Бранковог моста, у смеру ка Славији, возити улицама: Бранкова, Поп Лукина, Црногорска, Браће Крсмановић, Травничка, Карађорђева и даље редовним трасама. У повратку ће ићи Карађорђевом, Црногорском, ка мосту. Успоставља се и аутобуска линија 7А, која ће возити од Савског трга до Јурија Гагарина.

Овог викенда и 3Л саобраћаће скраћено, од Омладинског стадиона до Господарске механе.