Уђу бесни у аутобус, а изађу с осмехом: Љубазни Љуба брине о путницима, дели им слаткише, враћа веру у људе (ВИДЕО)

С. Б. Милошевић

31. 10. 2019. у 19:21

Уђу бесни у аутобус, а изађу с осмехом: Љубазни Љуба брине о путницима, дели им слаткише, враћа веру у људе (ВИДЕО)

Фото: П.Митић

Љубомир Маринковић (35) две године осваја симпатије Београђана
МОЛИМ вас два места за децу на средњим вратима. Испред је аутобус 48, ако неко хоће да стигне. Јесмо ли сви ушли, могу ли да затворим врата?

Овако пазећи на путнике, уз осмех, лепу реч и љубазност, возача Љубе Маринковића (35) који вози аутобус на линији 35 од Новог Београда до Лешћа осваја Београђане већ две године. И док је пре излазио из кабине и молио путнике да уступе место трудници, или довикивао суграђанима који стоје на средњим вратима да се збију како би сви ушли, од 1. септембра од када свакодневно вози на линији 35, користи разглас. Кад то уради, сви се насмеју, нервозе нестане, па сви лакше поднесу крцати аутобус и стајање на једној нози. Осим осмеха за свакога ко уђе у аутобус, Љуба код себе има и слаткише, како би се реванширао путницима који му увек остављају чоколаде и бомбоне.

- Кад сам први пут сео за волан, схаватио сам да је то оно што ме чини срећним. - овако за "Новости" почиње своју причу најомиљенији шофер. - И свако би требало да ради оно што воли. Треба ширити позитивну енергију, јер какве су ти мисли, такав ти је живот. Тиме се водим. Зато волим да угодим својим путницима, а највећа награда су ми њихови осмеси. Мој успех је када кажу да су ушли бесни у аутобус, а изашли с осмехом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВОЗАЧ ГСП ПУШТАО ДЕЧЈЕ ПЕСМЕ ПРЕКО РАЗГЛАСА: Цео аутобус успављивао бебу

А нема путника који се не насмеје на Љубине шале, или када све замоли да се збију како би сви путници на стајалишту ушли, уз обећање да ће им пустити музику.


- Једном је једна девојка стидљиво јела пицу у аутобусу. Била ми је тако слатка, па сам рекао да има од мене чоколаду када заврши са оброком. Дечку који је био до мене, дао сам чоколаду да јој однесе. Сви су се смешили и аплаудирали. И када обећам да ћу успети да сустигнем 32, 33 и 48, које не иду често, увек добијем аплауз. Само једном, једној путници нисам испунио обећање да ћу стићи линију 202. Стигао сам ја, али јој је колега затворио врата пред носем - прича шофер.

Возач је постао,како каже, игром случаја. Као млад, играо је професионално фудбал у Минхену. У бели свет отишао је због садашње супруге Александре која је тамо студирала на музичкој академији на одсеку за виолину. Једна повреда, коштала га је каријере и зато се вратио у Србију.

- Тата је 40 година радио у ГСП-у као возач и то је посао који нас је отхранио. Предложио ми је да положим за Д категорију и почнем да возим аутобус. Ипак, у ГСП су рекли да нисам профил возача кога траже. Тако сам се запослио код Драгана Ђурдића и од 2008. до 2013. године сам возио код њега. Онда сам отворио своју фирму за производњу пецива. Радио сам три дана недељно, имао сам "луфта". Кад сам, био на кафи у гаражи код старих колега, питали су ме да возим викендима. Последњих годину и седам месеци возио сам петком, суботом и недељом. Онда сам схватио да желим да возим сваки дан, и од 1.септембра сам свакодневно за воланом. За плату нисам питао, али сам тражио да ми дају нови аутобус. Тако сам добио и микрофон који сам решио да искористим - прича кроз осмех наш саговорник.

Каже да му је послодавац Ђурдић изашао у сусрет кад му је било најпотребније. Зато сада, када га сви превозници траже, остаје лојалан тој фирми и пријатељима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - АПЛАУЗ ЗА ВОЗАЧА ГСП: „Поштовани путници, пазите своје новчанике и ташне ушли су инжињери!"

Путници на њега немају замерку, осим да вози споро. Љуба им одговара да вози безбедно и да му је битно да сви стигну живи и здрави. Једном му је стриц рекао "вози ме полако, да стигнем на време" и то му је увек у глави.

ХВАЛЕ ГА И ШЕФОВИ

ХВАЛЕ на рачун Љубомира Маринковића не стижу само од путника. Хвале га и његови надређени из фирме за превоз путника "Ђурдић".

- Наш Љуба је диван човек и увек жели да помогне и угоди другима. Најбољи је радник кога имамо и са њим никада није било никаквих проблема. А због његове љубазности, путници нас често зову да га похвале - кажу из овог превозника.

ВОЖЊЕ УВЕК ЗАБАВНЕ

- СА Љубом је свака вожња забавна. Некада се цео аутобус смеје. Нема нервозе чак и када ни игла у возилу не може да падне. Свакога сачека када види да неко трчи за аутобусом, замоли путнике да пропусте трудницу. Његова љубазност враћа веру у људе. Љуба је из Великог села као и ја, а тамо га, као и путници који користе линију 35, сви хвале - прича суграђанка Весна.

ОТАЦ ЧЕТВОРО ДЕЦЕ

СА супругом Александром омиљени београдски возач у браку је већ седам година. Отац је тројице дечака, а четврто дете је на путу. Нада се да ће бити девијчица. И баш зато што обожава своју породицу и воли да буде с њима, Љуба ради само поподневне смене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Miki

31.10.2019. 22:35

Свака част мајсторе! Када читам овакав текст, врати ми се вера у људе. Овакви треба сви да будемо!!!

MonikaBG

01.11.2019. 06:54

Citam tekst a osmeh mi na licu. Tako malo je za srecu potrebno. Ljubo ziv i zdrav bio! Jedan od najlepsih tekstova ikada napisanih.

Tutui

01.11.2019. 18:12

Male stvari cine zivot, jer je velikih vrlo malo. Ipak one nam cesto sreću kvare. A kad ih nema, nedostaju nam. Zato su nam toliko potrebni gestovi poštovanja, znaci pažnje, primecivanje i prepoznavanje u masi jer tako nam drugi potvrdjuju da postojimo kao vredno i jedinstveno ljudsko biće. Svima trebaju pohvale i konstruktivne kritike da nas podsticu da napredujemo jer su isto sto i tapsanje ramenu, packa ili simbolican zagrljaj. Ne potroši se nikad koliko god da se daje, a mnogo vredi.

Тале

28.02.2020. 03:46

Потврђујем сваку реч, Љуба је сјајан тип који насмеје све у бусу.