У боравку 5.000 ђака: Дуплиране дневнице учитељима

Б. Борисављевић

31. 10. 2019. у 09:27

У боравку 5.000 ђака: Дуплиране дневнице учитељима

Збринути ученици 3. и 4. разред у 77 осмолетки, а 1. и 2. разреда у 55 / Фото Д. Дозет

Образовни рад у школи, пре и после наставе, организован за ниже разреде. Град дуплирао дневнице учитељима који држе ову врсту наставе
ПРОДУЖЕНИ боравак у школама је велико олакшање за већину родитеља, који су скоро цео дан на послу. Због ограничених просторних капацитета и кадра, нису све школе у могућности да организују овај вид образовног рада. Према подацима Секретаријата за образовање и дечију заштиту, у овој школској години боравак за трећи и четврти разред "отворен је" у 77 школа, а за први и други у 55 осмолетки.

У Секретаријату наводе да је ове школске године мање заинтересованих за боравак у првом и другом разреду, што је очекивано, с обзиром на то да је број првака смањен за око 500. Град ће финансирати плате наставника у продуженом боравку у 78 школа за трећи и четврти разред, али и у 13 школа за први и други разред. Са малишанима у боравку, којих има око 5.000, ради 196 наставника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ovo je spisak škola u kojima od septembra počinje jednosmenska nastava (FOTO)

- Нето износ дневнице за наставнике који раде у продуженом боравку који финансира Град од 1. јануара је дуплиран и сада износи 1.666 динара - наводе у Секретаријату. - Учитеље школе ангажују по уговорима о привременим и повременим пословима, а избор запослених је надлежност директора. Професори разредне наставе, који су потписали уговоре, раде само у боравку, а плата зависи од броја радних дана.

За упис деце у продужени боравак није потребна посебна документација, већ само да се родитељи пријаве у школи. Министарство просвете, науке и технолошког развоја је прописало да у групама може бити најмање 25 деце, а највише 30.

- Град финансира плате учитељица и учитеља који раде у продуженом боравку за трећи и четврти разред - наводе у Секретаријату за образовање и дечију заштиту. - У првом и другом разреду, за новоотворене групе, школе захтев шаљу Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Тек по добијању одбијенице Град има основ да плаћа и њих. Дакле, уколико Министарство не одобри финансирање нове групе за први и други разред, и ту обавезу на себе преузима Град.РОДИТЕЉИ ПЛАЋАЈУ РУЧАК

ПОХАЂАЊЕ продуженог боравка је бесплатно. Родитељи у неким школама плаћају ручак у продуженом боравку, што зависи од саме школе и договора родитеља и директора, али ниједна школа није обавезна да га организује.

Да би једна школа имала продужени боравак деце потребно је да има адекватан простор, опрему и наставна средства. "Зелено светло" за отварање даје се пошто прибави иницијативу Савета родитеља, сагласност Наставничког већа и Одлуку Школског одбора.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације