ПРОБИЈЕНИ РОКОВИ: С мостом не журе, бране заборавили

Ј. Динчић

29. 10. 2019. у 12:43

ПРОБИЈЕНИ РОКОВИ: С мостом не журе, бране заборавили

Корито потока санирано је у дужини од 680 метара

После бујица 2018. радови на Дубочајском потоку, рок пробијен. План заштите водотока није почео да се остварује
РАДОВИ на санацији моста преко Дубочајског потока у Гроцкој, у непосредној близини села Брестовика, приводе се крају. Након завршене друге фазе на којој се тренутно ради, а која би требало да буде готова најкасније до пролећа наредне године, планирано је да буде повећан капацитет корита који ће након санације моћи да прими и највеће бујичне наносе.

Иако су надлежни првобитно најављивали завршетак свих радова најкасније до јесени ове године, због неприступачности терена санација се одужила. Према урађеном елаборату, корито потока санирано је у дужини од 680 метара, превасходно због заштите новог моста.

- Радници ЈП "Београд пут" започели су прошле недеље постављање новог хабајућег слоја асфалта од моста преко Дубочајског потока до зелене пијаце у Брестовику - објашњавају надлежни из ГО Гроцка. - Радови се изводе у дужини од 2.200 метара и укључују и санацију више улегнућа коловоза са заменом носеће подлоге пута на овој деоници.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дубочајски поток биће сређен до јесени

Такође, радници ЈВП "Београдводе" месецима уназад спроводе регулацију корита потока, како би заштитили новоизграђени мост и околна домаћинства од временских непогода. Реконструкцију срушене мостовске конструкције и урушеног дела пута код насеља Велики Дубочај у Гроцкој обавило је ЈП "Путеви Србије". Они су за ову санацију издвојили око 19 милиона динара.

Пут је уништен у јулу 2018. године када су бујични наноси преко ноћи срушили мост и одсекли једну страну пута од друге. Да би се проблем решио, општински челници су још пре две године почели да раде на чишћењу канала, како би се избегло поновно загушење и нова хаварија. Тада је направљен и целокупан план за уређење овог дела Гроцке, како би узводно корито потока било заштићено бранама. Међутим, још нису почели радови на изградњи брана, али није познато ни да ли ће се планирана изградња уопште реализовати.
И У ЦЕНТРУ ГРОЦКЕ НАТЕНАНЕ

ЧЕЛНИЦИ Општине Гроцка најављивали су и да ће до краја ове године почети радови на изградњи новог моста у центру чаршије. Било је планирано да челична конструкција са две коловозне траке буде постављена код Летње позорнице. Међутим, засада није познато зашто ови радови нису почели да се реализују.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације