Основну школу "Петар Петровић Његош" у Београду потреса случај вршњачког насиља. Према речима Иване Поповић, њен син Лука већ седам година изложен је малтретирању групе дечака, а директорка и управа школе, поред бројних молби, на то нису реаговали.


- Моје дете трпи насиље од првог разреда. То се у почетку заташкавало. Па смо ми, када смо сазнали, ћутали, мислећи да ће да прође. Када је Лука дошао у пети разред, првих месец је одбијао да иде у школу. Тада смо сазнали да је један од дечака покушао да га баци са трећег спрата - каже Ивана за "Новости".


Према Иванининм речима, Луку су обарали на земљу, шутирали, отимали му ранац и јакну, психички малтретирали, али школа није много учинила.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вршњачко насиље међу ђацима првацима: Дечак давио децу, стављао им земљу у уста, шутирао у стомак


- Ми смо све пријавили директорки. Она нас је замолила да "не ширимо причу даље" и да све остане у оквиру школе. После тога ништа нису предузели - каже Лукина мајка.


Ивана сматра да је школском руководству најбитније да се прича заташка како они не би имали проблема. С друге стране, насиље се наставило до данас.


- Пре само неколико дана му је, на трећем спрату школе, пришла иста група дечака. Рекли су му да може да бира да ли ће сам да скаче са прозора или ће они да га баце Такође, сазнала сам да су га исти дечаци једном приликом закључали у тоалету и нису му дозвољавали да изађе - рекла је Лукина мајка.


После више безуспешних жалби школском руководству, Ивана је одлучила да се обрати медијима.


- Када сам, после инцидента у тоалету, отишла у школу директорка ми је саопштила да камере не раде, тако да не могу ништа да предузму. Ја заиста не видим разлог да се даље њој обраћам, јер смо пријаву поднели и они ништа нису урадили. Стално се понавља исто, тако да сам одлучила да више нећу да ћутим. Не дам своје дете - каже она.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Трагедију нашег сина школа је заташкала


Ипак, Ивана каже да није љута на децу која малтеретирају њеног сина.


- Дечаке који нападају моје дете не могу да кривим. Сматрам да су за све криви њихови родитељи. О томе довољно говори чињеница да ми је, када сам се жалила због насиља над мојим сином, мајка једног од њих претила - каже мајка.


Она каже да ће се за свог сина борити до краја и да је већ одлучила који су њени

следећи кораци.


- Лука ће да крене код психолога јер је све ово оставило последице на њега. Он је почео да криви сам себе зато што га не воле. Случај смо пријавили и полицији. Морам да помогнем свом детету - каже Ивана и додаје да ће ангажовати адвоката како би натерала школу да заштити њено дете.