Касни испорука аутобуса: Како од „Хигера“ наплатити предвиђене пенале?

С. Б. М.

24. 10. 2019. у 12:26

Касни испорука аутобуса: Како од „Хигера“ наплатити предвиђене пенале?

Возило "Хигера" на линији 22А

ГСП ће санкционисати компанију "Хигер" због кашњења испоруке аутобуса, нејасно на који начин. Момчиловић: Умањићемо последњу рату. Васиљевић: Купујемо три електроаутобуса

ГСП Београд наплатиће од кинеске компаније "Хигер" пенале због кашњења у испоруци 174 аутобуса који су купљени још пролетос, а требало је да стигну до 1. септембра. Директор овог предузећа Радиша Момчиловић казао је да је наплата могућа тек када на београдске улице стигне и последње поручено возило, али и да ће последња рата за плаћање возила бити умањена за утврђени износ кашњења.

Секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић пре 15 дана изјавио је да ће град од наплате пенала купити три електрична аутобуса. Међутим, који ће предлог бити усвојен, знаће се накнадно.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бројеви кућа као за лото: Њих налазе само искусни поштари, њих ни таксисти не могу да нађу

- Да би се наплатили пенали, потребно је да дођу сва уговорена возила и да се утврди тачан број дана кашњења - наводи Момчиловић. - Тек тада се прецизно може направити обрачун пенала, а све са уговореним правима и обавезама. Тада ће последње плаћање за аутобусе бити умањено за утврђени износ кашњења и тако се према уговору и закону наплаћују пенали за кашњење.

Ипак, пре 15 дана, када је компанија "Хигер" саопштила да ће аутобуси каснити због обавезне примене нових еколошких стандарда у производњи аутомобилских мотора у ЕУ, градски превоз Јовица Васиљевић казао је да ће Град Београд за наплаћених 1,46 милиона евра купити три нова електрична аутобуса.

- Град ће од својих средстава купити још седам аутобуса и тако покренути нову еколошку линију која ће саобраћати између Славије и Калемегдана - рекао је тада Васиљевић.

У ГСП до сада су стигла 42 возила, у погоне "Земун", "Космај" и "Карабурма", а који саобраћају на 15 линија широм престонице.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Муљ заробио чамце у Чукаричком рукавцу

ПРОБЛЕМ СУ МОТОРИ

СА испоруком аутобуса компанија "Хигер" касни због примене нових еколошких стандарда у ЕУ. Наиме, произвођачи мотора каснили су са почетком производње најновијих "евро 6 степ Д мотора" за европско тржиште, којима су ова возила опремљена. Остатак возила требало би сукцесивно да стигне до 30. новембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

bager

25.10.2019. 10:04

Nista od penala,nametnuta naknadna obaveza promene standarda i tehnologije se smatra " visa sila ",,a ni troskovi te izmene nisu uracunati u cenu autobusa,,tako da je bolje traziti nagodbu na obostrano zadovoljstvo