ДА бахатост инвеститора који, наводно, нелегално гради у насељу Филмски град на Чукарици нема меру, сведочи нови пример подизања спратова на постојећим зградама. Осим што је, како комшије тврде, без дозволе проширио башту популарног локалног ресторана и подигао објекат у ком је отворио фризерски салон, сада у истом блоку стамбених објеката у Кнеза Вишеслава ничу шеста и седма етажа. За коју намену, засада није познато.

Према речима огорчених комшија, који месецима трпе буку и гледају како им се насеље надограђује, а јавне површине заузимају, градитељу и предузетнику који је добро познат свим суседима, нико не може да стане на пут.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Чукарички рукавац без шута и пластике

- Немоћно све посматрамо - каже М. М. из чукаричког насеља. - Прво је нелегално надзиђивао на петоспратници у којој иначе живи, на броју 124, а сада, како сам сазнала, купио је стан у улазу на броју 130 и ту почео да зида шести и седми спрат.

Комшије не одустају од тога да инвеститор треба да буде кажњен и градња да се заустави. Међутим, иако су организовано сваки пут случајеве пријављивали надлежној инспекцији, она још није изашла на терен.

- Наше зграде нису прошле процес легализације. Како се све ово догађа, а онај ко треба да реагује жмури, стварно нам није јасно. Оправдано верујемо да је све заташкано - каже наша саговорница.

Из Секретаријата за инспекцијске послове овим поводом рекли су нам да је реч о објекту Предузећа "Станком", којe је у стечају и да постоји решење о грађевинској дозволи, али не и употребна дозвола.

- Грађевинском инспектору није био омогућен улазак у стан из ког се врше радови на предметној надоградњи, те ће грађевински инспектор предузети неопходне мере у циљу утврђивања идентитета инвеститора, и у току је израда одговарајућих казнених пријава надлежним органима - рекли су нам надлежни.

Последњи пут, о мукама комшилука из Кнеза Вишеслава поводом дивље градње, "Новости" су писале у марту ове године. Тада је проблем било подизање спрата више на броју 124, али ситуације са проблематичним комшијом су се и пре тога ређале. Како су нам тада испричали суседи, све је почело када је отворен ресторан "Жаклин Кенеди" у Филмском граду. Станари су проводили бесане ноћи због зујања вентилације из локала, а онда су уследили грађевински радови. Стаклена тераса на више од 150 квадрата, отварање новог угоститељског објекта неколико метара ниже и дограђивање фризерског салона изнад кафића "Какаду концепт бар" нису били довољни да задовоље апетите инвеститора.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Обележена стаза за двоточкаше: Бициклом од Трга до Калемегдана

НАЛОЖЕНО РУШЕЊЕ

НАКОН што је грађевинска инспекција поднела кривичне пријаве надлежном тужилаштву, због основане сумње да је инвеститор подигао бесправно девет спратова у Улици кнеза Вишеслава 53 на Видиковцу, наложено је да се објекат сруши. Инспектори су пре тога чак седам пута затварали градилиште, али ни то није спречавало инвеститора да посао настави и "наниже" спратове на солитеру.