Џабе на излет: Какве све бесплатне програме нуде градске општине

Г. НОВАКОВИЋ - Ј. ДИНЧИЋ

20. 10. 2019. у 14:17

Џабе на излет: Какве све бесплатне програме нуде градске општине

Омиљена дестинација Голубачка твђава / Фото "Голубачка тврђава д.о.о.

Током целе године готово све општине организују бесплатне програме за грађане. У понуди су школе рачунара, страних језика, спортски садржаји... У Земуну и Раковици дарују беби-седишта, на Палилули дечја колица

ГРАДСКЕ општине током целе године својим становницима нуде прегршт програма за које не морају да издвоје ни динар. Садржаји су намењени свим генерацијама, па се тако за сениоре организују једнодневни бесплатни излети широм Србије, а за свршене основце и више него корисне припреме за упис у жељене средње школе. То је само део бесплатних услуга које локалне самоуправе организују.

Могућности су различите од општине до општине, али у организовању појединих садржаја су усаглашени. Беби-пакети традиција су у неколико београдских општина. Родитељима новорођених становника локалне самоуправе помажу да преброде прве трошкове. Па тако општина Стари град мамама и татама дарује честитку у износу од 10.000 динара, а на Чукарици породице добијају на поклон корисне пакете са потрепштинама за прве дане живота бебе. У Земуну и Раковици додељују се беби-седишта, а на Палилули дечја колица.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Београд добио прву Банку ракије (ФОТО)

Већина суграђана старијих од 65 година има могућност да посети неки од локалитета током бесплатног излета, али и да промрда своје тело на организованим спортским активностима. Неки од њих су часови јоге и медитације као и шаховски турнири које нуди општина Раковица.

Старограђани сваке недеље у Великој сали општине могу да уживају у филмским пројекцијама са почетком од 17 сати. Ова општина у сарадњи са културним установама обезбеђује сениорима са Старог града да бесплатно погледају неки од актуелних позоришних комада.

За младе је избор садржаја велики, а највећи број понуђених програма је организован за основце.

- У години спорта за Чукарицу у спортско-рекреативном центру у Жаркову, општина и Туристичко-спортска организација Чукарице већ неколико месеци организује бесплатне програме - кажу у овој локалној самоуправи. - У сарадњи са Покретом за женску кошарку Марине Маљковић током школске године суботом од 15 и недељом од 9 сати организује се школа кошарке за девојчице.

Програм "Звездарске колумне" намењен је младима и састоји се од радионица креативног писања и припреме текста за штампу. Такође, ту је и школа певања а након завршеног курса учесници наступају на такмичењу "Први глас Звездаре" у категоријама етно-класика и поп-рок. Београђани су у могућности да похађају курсеве рачунара или страних језика. О свим бесплатним садржајима које нуде општине заинтересовани могу да се информишу на интернет страницама локалних самоуправа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Човек у колицима блокирао трамвајски саобраћај

СПОРТ У РАКОВИЦИ

Само у прошлој години, у општини Раковица организовано је више од 20 бесплатних спортских садржаја намењених деци, које је користило више од 1.500 суграђана. Реч је о бесплатним школама пливања, тениса, спорта, рукомета, фудбала, каратеа, џудоа, теквонда, шаха, рекреативног бокса и кик-бокса...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације