Дефиле од Москве до Албаније

М. С.

19. 10. 2019. у 08:33

Дефиле од Москве до Албаније

Детаљ са промоције обележавања ослобођења града у Другом светском рату Фото П. Митић

Програми поводом обележавања "Дана слободе" почели, а, према најавама, треба да трају до петка, 1. новембра. Церомонија у недељу од 12.00, а истовремено ће бити емитована радио-драма "Слободни Београд"
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ "Дана слободе" почело је јуче и трајаће до 1. новембра. У недељу од 10.00 биће положени венци и интонирана химна на Гробљу ослободилаца Београда, а у подне кренути меморијални дефиле "Победа слободе" од Хотела "Москва" до Палате "Албанија", док ће истовремено бити емитована радио-драма "Слободни Београд".

- На све значајније споменике из два светска рата биће положени венци и одата почаст жртвама - рекао је заменик градоначелника Горан Весић. - Очекује нас и постављање нове спомен-плоче на реконструисаном Тргу републике, и то на месту где су 1944. године сахрањени црвеноармејци.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - BEOGRAĐANI, NAORUŽAJTE SE STPLjENjEM: Prestonica će u subotu biti "blokirana"

На том месту почивали су до 1954. године, када је направљено Гробље ослободилаца на које су тела пренета. Славећи слободу, славимо и нашу уметност која се развија у слободном Београду. Истовремено, ти дани имају и образовни карактер, да младе генерације уче и буду спремне да се одупру разним ревизијама историје, које су, нажалост, присутне у 21. веку.

Централна манифестација биће заокружена концертом симфонијског оркестра под диригентском палицом Бојана Суђића на Тргу републике у недељу од 18.00.

Од 21. до 25. октобра на Савској променади биће приказана изложба "Грађани дочекују ратнике", док ће 29. октобра од 11.00 на платоу испред Скупштине града бити представљен ауторски пројекат Милована Витезовића и редитеља Славенка Салетовића "Од слободе до слободе".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације