СЛУЧАЈ вршњачког насиља у коме су две четрнаестогодишњакиње у суботу увече у Панчеву напале и претукле А. П. (14), другарицу из школе, завршио је код судије за малолетнике Вишег суда у граду на Тамишу. Како "Новости" незванично сазнају, полиција је једну од девојчица осумњичену за напад тек у среду увече привела на саслушање, у пратњи родитеља, а она је у полицији признала кривицу.


Након што је снимак насиља, који се догодио на углу улица Краљевића Марка и Цара Лазара у Панчеву, одјекнуо у јавности и проширио се друштвеним мрежама, а индидент пријављен полицији, случај је завршио у Вишем јавном тужилаштву.


- Поднели смо судији за малолетнике захтев за покретање припремног поступка према два малолетника због постојања основане сумње да су починиле кривично дело насилничко понашање - наводе за "Новости" у Вишем јавном тужилаштву у Панчеву. - Њима се ставља на терет да су насиљем и дрским понашањем према оштећеној теже реметиле јавни ред и мир, при чему су нападнутој малолетници нанеле лаке телесне повреде. Тужилаштво је у захтеву затражило да се у току припремног поступка саслушају малолетнице и испита оштећена.


Како за "Новости" препричава мајка нападнуте девојчице Маја Вуковић, њена ћерка, која иначе похађа осми разред ОШ "Бранко Радичевић", још је у шоку и тек се у четвртак вратила у школу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НОВО ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ: Девојчицу (14) давиле и шутирале коленима у груди и стомак


- Не сме нигде да иде сама, уплашена је, а тек од четвртка је била у стању да се врати на наставу - наводи Вуковићева. - Сви ми, па и другари из разреда и њена разредна покушавамо да јој помогнемо да се што пре опорави.


Мајка се присећа те немиле вечери када је њена ћерка уплакана улетела у кућу пријатељице код које су биле. Отишла је са друштвом да прошета, а вратила се у модрицама.


- У једном тренутку ме је позвала да ми каже да ће да оду до Народне баште, као и да ће друг да је допрати - објашњава мајка девојчице А. П. - Иначе, никада се не враћа сама, увек је неко чека. Друг ју је испратио до раскрснице, а недалеко од тог места станује моја другарица код које смо биле смештене јер нам се кућа реновира. Рекла му је да се врати назад, а да она одатле може сама. Девојчице које су је напале ту су чекале и кренуле су да јој довикују погрдне речи. Она их је игнорисала. У једном моменту, једна ју је шчепала за капуљачу и почела да дави, док јој је друга ухватила руке и ухватила за пунђу и кренула да удара рукама и ногама.Угао Марка Краљевића и Цара Лазара у Панчеву; Фото: З. Јовановић


Према речима Вуковићеве, њена ћерка А. П. је била прибрана почела је да се отима и креће ка кући пријатеља, јер је знала да зграда има сигурносне камере.


- Она је мислила да ћемо је видети на монитору, али у том тренутку нисмо гледале - препричава Вуковићева. - Само сам зачула да је нешто лупило, врисак и њу како удара у прозор и утрчава уплакана. Рекла ми је: "Тукли су ме", била је одрана и одмах сам је одвела у Хитну, где су јој констатоване лакше повреде. Сетила сам се да погледамо снимак, који је забележио само последњи део напада, и предала полицији. Поднела сам кривичну пријаву, јер не дозвољавам да ми нико малтретира дете.


И у Основној школи "Бранко Радичевић", коју похађају девојчице, сви су узнемирени због овог догађаја. Како сазнајемо, једна од девојчица која је напала осмакињу А. П. похађа шести разред, јер је понављала, а и раније је имала конфликтне ситуације са другом децом.


- Често изостаје са часова и прави пробеме по школи. После овог инцидента само се у понедељак појавила у школи и после неколико часова отишла. Нису могли да је пронађу. Иначе, од прошле године је у нашој школи, дошла је из Немачке.ИНЦИДЕНТ ВАН ШКОЛЕ


КАКО су за "Новости" кратко прокоментарисали у управи Основне школе "Бранко Радичевић", иако се случај догодио ван наставе и круга школе, они су предузели мере које су у њиховој надлежности.


- То се догодило ван школе, чекамо податке из МУП. То је све што можемо да кажемо - речено је у овој осмолетки.


И РАНИЈЕ ЈЕ УЗНЕМИРАВАЛА


КАКО препричава мајка нападнуте девојчице Маја Вуковић, њој се ћерка и раније жалила да је нека девојчица узнемирава. Једном је, како каже, почупала за косу из чиста мира, док ју је други пут гађала каменом:


- Тада сам била за то да се пријави разредној, али ми ћерка није дала јер је мислила да може још више да је испровоцира. Ипак, ситуација се смирила и када сам је последњи пут питала о томе, рекла ми је да је све у реду. Рекла ми је да је доскора само знала из виђења и да није знала како се зове. Каже да ју је она у једном моменту питала: "Зашто ме гледаш? Мене нико не сме да гледа!"