Победник се држао на девет зарђалих шрафова

Ј. ИЛИЋ

18. 10. 2019. у 11:30

Победник се држао на девет зарђалих шрафова

Фото Д.Миловановић

Бронзана скулптура је већ седам дана у атељеу у Смедереву

БРОНЗАНА скулптура "Победника" је седам дана у атељеу вајара Зорана Кузмановића у Смедереву. За то време проверавана су детаљно сва оштећена и направљен план корака током рестаурације која почиње ових дана. У Заводу за заштиту споменика кажу да је најпре планирано скидање слоја оксида и црне чађи са скулптуре јер је, због велике количине сумпор-диоксида у атмосфери, створен слој бакар-сулфата.

Прочитајте још - "Победник" крио тајну: Одгонетнута мистерија о камену са натписом, који је изненадио раднике

- Биће уклоњени дебели слојеви патине како би се дошло до оригиналне површине, никако до огољене површине метала - кажу у Заводу. - Како би се успoрио природни процес патинирања, биће обављена хемијска обрада. Најзахтевнији задатак биће санација нарушене статичке сигурности скулптуре, што је и основни разлог због којег је морала да буде допремљена у радионицу у Смедереву.

Постамент на коме је стајао "Победник", како се испоставило, био је у горем стању од очекиваног. Корозија је потпуно захватила челичне профиле толико да су се могли ломити руком.

- Челичне сајле у скулптури су попуцале, тако да се "Победник" држао само преко девет оштећених шрафова и бетона.

НАДГРОБНА ПЛОЧА У ПОСТОЉУ

У постољу "Победника" откривен је мистериозни камен, са нејасним ћириличним натписом. Како нам је објаснио Зоран Николић, аутор књиге "БГ приче", несумњиво је реч о надгробној плочи:

- После пресељења старог гробља које се налазило на простору данашњег Ташмајдана, тадашња градска општина Београда одлучила је да вишак надгробних плоча пребаци на Калемегдан.

(С. В.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)