БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Дрогерија код Гуслара

Зоран Николић

17. 10. 2019. у 12:04

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Дрогерија код Гуслара
Како су угледне радње европског типа лагано заузимале своје место у централним деловима града. Област око Зеленог венца исушена у 19. веку и постала место пристојно за живот

Зелени венац је некада био мање прометан, а друмови који су водили овуда били су земљани, набијени и тешко да су наговештавали време када ће овим местом да тутње зглобни аутобуси и непрегледне колоне аутомобила.

Дуго су се градски потоци сливали баш на ово место, творећи баре. Чак су остали записи да је преко тих баруштина морало да се прелази чамцима. Са једне стране, вода се сливала низ данашњу Призренску улицу, а са друге из правца садашње Кнез Михаилове, односно низ Улицу царице Милице.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Повлачење старих грађевина са лица града

Током 19. века смо исушили ту област и направили је пристојном за живот, будући да се варош развијала. Град је имао сасвим природну потребу да се шири.

Чак је првобитна идеја за изградњу здања Народног позоришта била умештена управо овде. Међутим, тадашње грађевинарско искуство било је недовољно да се избори са подземним водама и влажном подлогом. Побијени су шипови, трудбеници су се припремили за важан посао, новац је потрошен, али авај, подлога је остала нестабилна. Зато се данашње позориште налази на Тргу Републике, јер првобитна идеја није могла да буде остварена.

Овог пута враћамо се међу неке фотографије које нас враћају у доба од пре једног века. Зеленим венцем, поред неколико важних здања, свакако доминира и дрогерија "Гуслар". Налазила се у здању апотекара Делинија, чија најпознатија апотека се налазила на почетку Кнез Михаилове.

Дабоме, назив "дрогерија" на нашем поднебљу наилази на помало несрећну подлогу због уобичајене речи "дрога" која се никако не сматра добродошлом. У овом контексту преовладао је француски начин тумачења овог термина, који означава радњу у којој се продају лекови за које није потребан рецепт, а неретко и други козметички и кућни препарати.

Уосталом, у оно време је дрогерија такође била радња у којој су своје место могли да нађу парфеми, помаде, али и фина алкохолна пића и артикли за муштерије са префињеним укусом. Таква роба је долазила махом из иностранства и била је намењена клијентели са вишим статусом и навикама.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ:Два погледа на Сајам


ЈОВАНОВИЋИ

Апотека "Делини" као и дрогерија "Гуслар" били су у власништву породице Јовановић. Саговорник "Београдских прича" у неколико наврата био је Слободан Јовановић, који је већ шеста генерација поника из ове породице, а да је рођен у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације