НОВА РАСВЕТА НА ГРОБЉУ ОСЛОБОДИЛАЦА: Реконструкција меморијалног комплекса под надзором Завода за заштиту споменика

С. В.

17. 10. 2019. у 10:41

НОВА РАСВЕТА НА ГРОБЉУ ОСЛОБОДИЛАЦА: Реконструкција меморијалног комплекса под надзором Завода за заштиту споменика

Ново светло код споменика; Фото Фејсбук Горан Весић

Ово је почаст херојима који су дали животе да наш град буде слободан, написао је Весић
НА Спомен-гробљу ослободилаца Београда у Рузвелтовој улици, постављена је нова расвета. Иначе, у току су радови на реконструкцији овог меморијалног комплекса, који је у веома лошем стању.


Како је заменик градоначелника Београда Горан Весић објавио на свом фејсбук-профилу, ново осветљење налази се код споменика "Црвеноармејац" и "Борац на вечној стражи", те око централног платоа и поред стазе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Обнова Гробља ослободилаца Београда


- Постављена је нова расвета на Гробљу ослободилаца Београда. То је почаст херојима који су дали животе да наш град буде слободан - написао је Весић.


Крајем лета почела је санација овог монументалног дела. Стручњаци из Завода за заштиту споменика културе обавили су детаљно техничко и геодетско снимање и утврдили да је цео спомен-комплекс у веома лошем стању. Улазни плато, поплочан масивним каменим плочама био је нагнут, денивелисан са кратерастим оштећењима. Одржавање се годинама сводило на кошење траве и на садњу цвећа. Под стручним надзором конзерватора ради се и на рестаурацији скулптура "Црвеноармејац" и "Борац на вечној стражи", које су биле оштећене и запуштене. Када радови буду готови, зид од опеке према Јеврејском гробљу више неће бити нагнут, а средиће се и спољна жичана ограда.

ОТВОРЕНО 1954.


ГРОБЉЕ ослободилаца Београда отворено је поводом деценије ослобођења града, 20. октобра 1954. године. На том месту сахрањено је више од 2.000 бораца, од тога 721 црвеноармејац. Ово је први меморијални комплекс урађен у Београду после Другог светског рата.


Фото Фејсбук Горан ВесићПратите нас и путем иОС и андроид апликације