ПОСЛЕ обећања председника Александра Вучића датог таксистима на састанку одржаном у уторак, да ће се Закон о превозу путника поштовани, превозници су обуставили блокаду града. У међувремену, CarGo је основао такси удружење "Нови такси, мој такси", а онима који имају дуговања за порез понудио руку спаса, како не би изгубили дозволе за таксирање.


Представницима таксиста, међу којима су били Александар Бјелић из "Сатуса" и Саша Кнежевић и Бошко Вукојевић из Уговорне привредне такси коморе, председник је обећао да ће се Закон о превозу путника поштовати, возила нелегалних превозника одузимати, као и да ће на сваких десет дана радни тимови Владе давати таксистима пресек свега онога што је урађено по том питању.

- Ово је максимум који смо у датим околностима могли да постигнемо, иако неким колегама није било право - говори, за "Новости", Бјелић. - Верујемо председнику да ће одржати реч. Свој углед сам заложио за његово обећање. Доказ за то су два заплењена возила "Камеа" у два дана. То је начин да дођемо до циља, гашења апликација које послују нелегално. Бићемо стрпљиви, а ако будемо видели да се Закон опет не примењује, поново ћемо изаћи на улице.

Спремност на радикалне мере истиче и Бошко Вукојевић из Коморе. Наводи за наш лист да није задовољан чињеницом да су морали да блокирају улице да би натерали државу да поштује Закон који је сама донела.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Таксисти прекидају штрајк, неће бити сутра на улици!

- Радно тело које је оформљено и које ће нам на сваких 10 дана давати извештаје колико је возила заплењено, кривичних и прекршајних пријава написано, помоћи ће у координацији поштовања Закона, како би сва министарства обављала послове из свог делокруга, као и Комунална милиција. А ако видимо да неко опет омета спровођење Закона, Пионирски парк биће пун таксиста који ће штрајковати глађу, јер смо овога пута спремни да идемо до краја - јасан је Вукојевић.

С друге стране, новоосновано такси удружење "Нови такси, мој такси", окупиће такси предузетнике који имају дозволе и који ће користити апликацију компаније CarGo Тehnologies. Председник новог удружења је Милорад Ђокић, власник "Такси Ђоле" д.о.о.

Вук Губеринић, директор CarGo Тehnologies, је још пре десетак дана најавио оснивање новог такси удружења, и позвао "поштене таксисте" да им се придруже.

- Плата је гарантованих 150.000 динара за рад од осам до десет сати, од пет до шест дана недељно. То је нето зарада, коју можемо да гарантујемо - каже Губеринић. - Председник новог удружења је Милорад Ђокић, човек који је 20 година таксиста и који је решио да прихвати решење које је понудила наша компанија, јер верује да ће то помоћи поштеним таксистима да изађу из канџи такси картела. Милораду се јавило у само једном дану више од 300 таксиста који хоће да се прикључе.

КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ


АЛЕКСАНДАР Вучић, председник Удружења грађана CarGo, поднео је Вишем тужилаштву кривичну пријаву против организатора штрајка таксиста јер су "извршили кривично дело злоупотребе права на штрајк". Вучић је пријаву поднео против Александра Бјелића из "Сатуса", Владе Булатовића из Струковног удружења такси предузетника Београд - СИТАБ и Саше Кнежевића из Коморе. Занимљиво је то што у последњим блокадама таксисти окупљени око СИТАБ нису били на улици и нису били међу организаторима протеста.


ПРИДРУЖИЋЕ ЋЕ ИМ СЕ ПРОБЛЕМАТИЧНИ

МЕЂУ колегама Милорад Ђокић познат је, наводно, као један од највећих пореских дужника који је у репрограму дугова, док он тврди да је дуг држави измирио 2016, без речи о којој суми се радило.

Таксисти кажу да им је лакнуло када су видели ко је председник новог удружења, човек који је "дугогодишњи неплатиша", као и да ће сада у ново удужење прећи сви таксити слични њему, односно они који су увек међу 1.000 највећих дужника, који су и њима правили проблеме.