ЗА КАНАЛИЗАЦИЈУ 35 МИЛИОНА ЕВРА: У седишту Европске инвестиционе банке потписан уговор о кредиту

Г. НОВАКОВИЋ

среда, 16. 10. 2019. у 23:51

ЗА КАНАЛИЗАЦИЈУ 35 МИЛИОНА ЕВРА: У седишту Европске инвестиционе банке потписан уговор о кредиту
Позајмица ће се отплаћивати у наредних 30 година, са 1,5 одсто камате
МУКАМА 150.000 житеља Палилуле, због недостатка канализационе мреже, коначно ће доћи крај! Као што је и најавио председник Србије Александар Вучић пре неколико месеци, уговор о кредиту вредном 35 милиона евра за изградњу канализације на левој обали Дунава, потписан је у средуу седишту Европске инвестиционе банке (ЕИБ) у Луксембургу. Према речима заменика градоначелника Горана Весића, који је потписао уговор, ово је велики дан за целу земљу. Ипак, много посла тек ће бити завршено на терену.


- ЕИБ нам је одобрио кредит од 35 милиона евра, а Град Београд ће обезбедити 13 милиона евра, тако да ће укупан пројекат изградње канализације са пречистачима, како би чиста вода одлазила у Дунав, коштати 48 милиона евра - прецизирао је Весић.

Кредит је узет под повољним условима, са 1,5 одсто камате годишње и, према уговору, биће отплаћиван 30 година.Поплаве су честе у насељима на левој обали Дунава; Фото Н. Скендерија


- Пре седам и десет година кредити које је ЕИБ давала Београду имали су камате од 5,3 до 4,2 одсто, што говори о томе да Београд сада има бољи кредитни рејтинг и да нас међународне финансијске институције више поштују - рекао је заменик градоначелника.

Са изградњом канализације Београд и ЕИБ имају сарадњу у неколико пројеката укупне вредности 176 милиона евра, а улагање у престоницу биће настављено.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Канализација и на левој обали Дунава

- Београд има кредитни рејтинг исти као Србија, и сада је у прилици да се дугорочно задужује. Главни град следеће године имаће буџет од 1,2 милијарде евра, а пре само шест година имао је буџет од 565 милиона евра, што говори о томе како се град развија. У Београду постоје делови који су као у 19. веку, када је реч о инфраструктури - нагласио је Весић.

Чланови српске делегације били су још и председник општине Палилула Александар Јовичић и члан градског већа Београда Драгомир Петронијевић.

- Потписивање уговора велики је дан за становнике Палилуле и очекујем да ће следеће године почети изградња како би свака кућа на левој обали Дунава имала канализацију - казао је Јовичић. - Тридесет година су обећавали канализацију, 30 година су грађане обмањивали да имају новац, ево, коначно ова структура у Граду Београду обезбедила је новац за овај велики пројекат. n


САРАДЊА


ДЕЛЕГАЦИЈЕ Београда и Луксембурга у среду су разговарале и o eвeнтуaлнoj културнoj сaрaдњи, дa нaши умeтници дoлaзe oвдe, a њихoви у Бeoгрaд, а рaзмeнили су искуствa и када је реч о инфраструктури.

- Овo je сaмo први кoрaк jeр ускoрo oчeкуjeмo и пoсeту њихoвoг прeмиjeрa Србиjи, кao и пaрлaмeнтaрнe дeлeгaциje - најавио je Вeсић.


УЛАГАЊЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

ЦИЉ градске власти је да и преосталих 30 одсто Београда добије канализацију, као и да се отпадне воде главног града пречишћавају.

- Морамо да изградимо канализацију и решимо прераду отпадних вода, а укупна вредност тог пројекта је више од 1,3 милијарде евра.

Влада Србије инвестираће у изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у Великом Селу - најавио је Весић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације