ЗА породицу Османи 15. октобар ће заувек остати у најгорем сећању. Окупљени у дворишту приземне куће на Дорћолу, у Улици Дунавски кеј 30, гледали су како се њихов дом претвара у пепео. Са сузама у очима покупили су ствари које су успели да понесу са собом. Сузану Алија (59), рођену сестру Селадина Османија, лекари су из куће изнели на носилима. Брат ју је грлио и љубио док су је изводили. Ноћ су провели у дому рођака који им је понудио привремени смештај.

Како тврде из Удружења "Кров над главом", кућа Османијевих је била предвиђена за рушење због наводне грешке у катастру, када је објекат избрисан из земљишних књига пре четири године. Од тада је Селадин Османи , власник домаћинства, свакодневно покушавао да своју кућу поново упише у земљишне књиге и зграду легализује. Решење о одобрењу поновног уписа породица је добила прошле недеље, али оно није постало правоснажно, односно не довољно брзо да спречи рушење јединог дома који је у власништву ове породице још од 1982. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОРОДИЦА ОСМАНИ СА ДОРЋОЛА ИЗБАЧЕНА НА УЛИЦУ: Жену оболелу од рака износили на носилима (ВИДЕО)

- Рушење је обављено на брзину и уз коришћење силе да породици не би био понуђен план расељавања, јер они ту после рушења не могу да живе - причају активисти Удружења "Кров над главом". - Инвестициона градња обавља се на основу решења грађевинског инспектора, који је пре неколико година констатовао да кућа не постоји. А према Закону о становању, када се одвија инвестициони пројекат, Град има обавезу да понуди план расељавања породицама које немају други смештај. У случају седмочлане породице Османи, то је минимум 60 метара квадратних, који њима нису понуђени.

Решење о рушењу објекта на адресу породице Османи стигло је из Секретаријата за инспекцијске послове Града Београда. Одговор надлежних зашто је објекат морао да буде срушен "Новости" нису добиле.


МАРИЈА ШЕРИФОВИЋ: ПРИЧАЛА СА ОСМАНОМ. БИЋЕ ТО СВЕ ОК.

У међувремену се огласила и певачица Марија Шерифовић, која је упутила јавни апел за помоћ овој породици. На свом твитер-налогу написала је:

- Искрено... У овој мојој лепој Србији не може више ништа да ме изненади... И не умем ни да опишем која се количина беса у мени појави... Али, ево, да не бих рекла оно што мислим и била проста певаљка за неке... Ако неко има контакт - дајте, ја ћу платити и скућити фамилију - додала је певачица.

Она се ускоро опет огласила и написала: Причала са Османом. Биће то све ок.