Принудни управник и за приватну кућу

М. СТАНОЈКОВИЋ

15. 10. 2019. у 11:52

Принудни управник и за приватну кућу

Фото З. Јовановић

Бирократски апсурд у Данила Илића 8а: станари доказују да не живе у згради. ГО Палилула: Идемо у контролу. Управник: Нису се појавили на састанку
УПРАВНИК ће водити главну реч и питаће се о радовима и у приватној кући. Оваквог епилога уплашила се породица Аћимовић, која станује у Улици Данила Илића 8А на Карабурми, када је недавно испред улазних врата угледала окачено решење да се њиховој "стамбеној заједници" додељује принудни управник. Иако је реч о грешци, овај бирократски апсурд довео је брачни пар у деветој деценији живота до тога да морају да улажу жалбу и доказују да не живе у згради и немају суседе унутар сопствене куће.

Ана (85) и Предраг Аћимовић (88) последњих дана на вези су са инспекторима Општине Палилула, покушавајући да докажу да њима управник није потребан. Папир са решењем о упису њихове стамбене заједнице у регистар и именовању принудне управе Аћимовићи су случајно угледали на кутији од струјомера.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пријаве против професионалних управника: Само опоменути, без губитка лиценце

- Ширила сам веш испред куће и случајно видела да то стоји окачено - каже Ана Аћимовић. - Веома сам се узрујала, јер ми у овој кући живимо са сином, никаква зграда није у питању. Предраг Аћимовић је у прави мах мислио да неко збија с њим шалу.

- Мислио сам да су ме прогласили неспособним да управљам својом кућом и животом, па да ми треба тутор - објашњава Предраг. - Напомињем да овде нема заједнице станара већ да сам једини власник и да на овој адреси живи само моја породица.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОДРЖАВАЊЕ ЗГРАДА У ПРЕСТОНИЦИ: Неком и кречење, а другом ни чишћење

Како се наводи у образложењу, које и даље стоји на њиховој кући, комунални инспектор обавио је инспекцијски надзор и утврдио да зграда у Данила Илића 8а није регистровала стамбену заједницу у складу са Законом о становању. Из тог разлога, њима је додељен принудни управника из регистра професионаних управника.

У Општини Палилула се правдају тиме да нису знали да је реч о приватној кући.

- Имали су могућност жалбе у року од осам дана од пријема, али жалба до данас није уложена - објашњавају у Општини Палилула. - У тренутку издавања решења, нисмо имали информацију да је у питању породична стамбена зграда са једним власником. Извршићемо контролни инспекцијски надзор.

Управник Томаш Миличић, коме је додељена принудна управа над објектом на поменутој адреси, тврди да је све радио по закону, иако овде закон пркоси логици.

- Када сам добио решење да сам управник, окачио сам на згради обавештење да сазивам састанак. Нико се није појавио на том састанку, а папир је скинут - тврди Миличић.

На питање да ли икада покуцао на врата "зграде" којом "газдује" како би видео с ким би требало да сарађује, одговара:

- По закону не смем да улазим у зграду, само да сазовем састанак, па да се они појаве - каже принудни управник. - Питајте Општину што је доделила то решење.

НЕ ПЛАЋАЈУ НИ ТАКСУ

ИАКО по овом решењу, управника имају скоро четири месеца, још им није дошао на наплату управнички рад.

- Нисмо приметили јер нам уз рачуне није стизала такса за управника - објашњавају Аћимовићи.

Пошто се нико од станара није појавио на састанку, управник није могао да донесе одлуку о висини таксе за његово ангажовање, као ни за текуће и инвестиционо одржавање.РЕГИСТРАЦИЈА

ПО Закону о становању, станари су дужни да региструју стамбену заједницу и изаберу управника уколико у згради постоје најмање три стана. Ипак, породичне куће са два стана немају обавезу да се региструју.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)