Минут стајања сат кашњења

Ј. Динчић

15. 10. 2019. у 10:15

Минут стајања сат кашњења

Новчана казна за овај прекршај је 5.000 динара / Фото Н. Скендерија

Од почетка године издато 7.000 прекршајних налога због заустављања возила у жутој траци. Највише казни написано је у Булевару Зорана Ђинђића, Јурија Гагарина и код "Бувљака"
НАЈВИШЕ казни због непрописног паркирања од почетка године издато је у Булевару Зорана Ђинђића - укупно 2.149, затим у Улици Јурија Гагарина - 1.304, али и у делу Улице антифашистичке борбе, тачније код "Бувљака", где је написано 1.065 налога - кажу за "Новости" надлежни из Секретаријата за послове комуналне полиције.

Највише возила је уклоњено у Булевару краља Александра, укупно 251, док су надлежне службе из Његошеве улице помериле 14 аутомобила.

Све више возача у престоници своје аутомобиле накратко зауставља у десној траци, са сва четири упаљена мигавца и тако ремети одвијање саобраћаја. Несавесни возачи аутомобиле углавном заустављају у поменутим улицама, али и у Његошевој, Димитрија Туцовића, чак и у Македонској и другим прометним улицама, често и поред пијаца, чиме ремете возила јавног градског превоза која не могу да користе своју жуту траку.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Спас од гужви бржи јавни градски превоз

Често се дешава и да се аутомобили заустављају у саобраћајном шпицу у поподневним сатима, па возачи који се крећу десном страном морају да сачекају да се возила помере како би се одблокирала трака и омогућио даљи пролаз. Због ових прекршаја, комунални милиционари су од почетка године издали скоро 7.000 прекршајних налога и уклонили око 300 непрописно паркираних возила. Највише написаних казни забележено је у Булевару Зорана Ђинђића.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Коловоз ужи, паркинг већи

Из Секретаријата за послове комуналне полиције истичу и да је Одлуком о комуналном реду прописана новчана казна од 5.000 динара ако се заустављањем, паркирањем и остављањем возила омета коришћење улице, односно онемогућава одвијање саобраћаја.

Утисак грађана је да је ова појава толико узела маха да систем контроле уопште не функционише. Иако тако не изгледа, комунална полиција има утврђени план и распоред по којем ради.

- Комунална милиција у складу са својим могућностима, и према претходно утврђеном распореду и расположивом броју патрола, свакодневно спроводи контролу непрописног паркирања на територији целог града и уколико примети нарушавање комуналног реда, предузима мере за које је овлашћена, што ће свакако бити настављено и у наредном периоду - додају надлежни.

НОВИ ЦЕНОВНИК ОД МАЈА

ПОЧЕТКОМ маја на снагу је ступио нови ценовник који се примењује за бахато паркирање у престоници. Физичка лица која своје аутомобиле оставе на трамвајским шинама, у парковима, пешачким зонама и на пешачким прелазима плаћају казну од 25.000 динара. За правна лица ове казне износе 50.000 динара.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације