Стојчић: Мост ће бити тамо где буду желели грађани

С. Б. М. - Г. Н.

12. 10. 2019. у 11:41

Стојчић: Мост ће бити тамо где буду желели грађани

Фото: Н. Фифић

Марко Стојчић, градски урбаниста, о најављеном премештању Старог Савског прелаза на простор парка Ушће
НАЈАВА да ће Стари Савски мост бити премештен у парк Ушће, изазвала је оштре реакције дела јавности. Како за "Новости" објашњава градски урбаниста Марко Стојчић, ово није коначна одлука, већ ће суграђани тек дати своје мишљење у анкети, која ће током наредне седмице бити објављена на званичној страници Града.

Забуна међу суграђанима, који су расправљали на ову тему на друштвеним мрежама, настала је због тога што је анкета већ била спроведена пре две године. Тада парк Ушће, као потенцијална локација за мост, није постојала.

- Осим питања Београђанима да ли желе да Савски мост буде у Блоку 70а или на Лиду, постојала је опција да се напишу предлози - објашњава престонички архитекта. - Некоме је пала на памет идеја да се он премести у парк Ушће и о томе смо почели да размишљамо када смо трошкове измештања моста ставили на папир.

Како каже Марко Стојчић, Лидо је актуелно свега два месеца годишње и премештањем моста на ту локацију много би морало да се уништи од земунске обале, а нарушио би се и изглед острва. Стога, спајање Блока 70а са Адом Циганлијом чинило се као боља опција.

Прочитајте још - БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Понтони и Александров мост

- Расклапање Старог Савског моста, а потом његово укалапање са постојећим саобраћајницама, коштало би скоро 13 милиона евра. За исти новац можемо да направимо пешачко-бициклистички мост који би спојио Нови Београд и Савско језеро, али и да Стари железнички мост као скулптуру преместимо на Ушће. Идеја је да се испод Савског моста у парку Ушће нађу галерије и угоститељски објекти, по узору на Централ парк у Њујорку. На тај начин би се очувало сећање на то како је настао и остао у Београду - прича Стојчић.

Од наредне недеље, гласање ће опет бити на снази на званичној интернет-

-страници Града Београда. Како нам је открио урбаниста, биће представљени графички прикази оба предлога - изглед Савског моста на Ади Циганлији и изглед конструкције као фигуре у парку Ушће. У оба случаја, грађани ће моћи да виде и вредности инвестиција. Последњу реч имаће Београђани у анкети која ће трајати 45 дана.

БАСТАЋ: "БРАНИЋЕМО МОСТ"

ПРЕДСЕДНИК београдског одбора Странке слободе и правде и председник општине Стари град Марко Бастаћ, упутио је јуче писмо градском урбанисти Марку Стојчићу. Између осталог, он је упозорио градске власти да одустану од планова за уклањање Старог Савског моста и поручио им да ће "га бранити".Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)