РУШЕЊЕ куће породице Демша на Гардошу у Земуну, које је било заказано за четвртак у 10.00 због реконструкције познате тврђаве, званично је одложено, и то за 60 дана! Чланови ове фамилије могли су у миру да касније током дана сахране главу куће Александра Демшу (48), који је преминуо у недељу у болници.

Извршитељи се нису појавили у договорено време, али зато су многобројни пријатељи, комшије, новинари, дошли на Гардош да пруже подршку ожалошћенима. Кристина Ћирић, ћерка преминулог Александра и мајка двоје мале деце, са сузама у очима каже да ће се и даље борити правним путем.


- Адвокати су нас обавестили у среду да је рушење одложено за 60 дана. Тачан разлог за одлагање не знам, али сигурно није због смрти мог оца - у једном даху за "Новости" прича Кристина. - Пробаћемо правно да решимо све ово, али, какви су наши судови, случај ће да се реши за десет година.Како су "Новости" навеле у јучерашњем броју, из Секретаријата за инспекцијске послове речено је да је извршеник надлежнима послао захтев за одлагање извршења, који је у међувремену усвојен, па је засада дом породице Демша на Гардошу у једном комаду. Међутим, и даље се нигде не гарантује да ће породици бити обезбеђен алтернативни смештај ако рушења буде реализовано.


ПРОЧИТАЈТЕ И:ODLAŽE SE RUŠENjE KUĆE NA GARDOŠU! Porodicu Demša neće izbaciti na ulicu dok ne sahrane oca, a posle...


Породица Демша у свом дому на Гардошу у Земуну живи већ генерацијама, још од 1930. године, а сада хоће да је сруше због реконструкције тврђаве на Гардошу. Како каже Кристина, њена бака је власник четвртине парцеле. Остатак је још деведесетих година купио извесни В. У. и отишао у Америку и више се није појављивао.


Муке ове породице не стају од када је почела обнова Гардоша, под упорним су притисцима комуналних и грађевинских инспектора, општинара, људи из Завода за заштиту споменика... Прича је трагично кулминирала када је после претрпљеног стреса преминуо власник куће Александар Демша, који није могао да поднесе упорне претње да ће његова породица остати без крова над главом.


НЕ ТРЕБА НАМ НОВЧАНА ПОМОЋ

- ЖЕЛЕЛА бих да поручим људима који се јављају и питају за број жиро рачуна, да нама није потребна финансијска помоћ, нити смо то тражили. Нема потребе да нам ико помаже у том смислу, важна је једино људска подршка - рекла је Кристина Ћирић.