Едукативном представом о правилном понашању у саобраћају за 120 ђака првака у београдској Основној школи "Краљ Петар Други Карађорђевић", данас је почео 13. циклус акције "Ђаци вас моле, успорите поред школе" у оквиру кога ће, као и претходних година, едукативна предавања бити одржана у 160 основних школа на територији 17 београдских општина.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је рекао да је то једна од најлепших акција које Београд има.

"У нашој земљи, а у Београду сигурно, нисмо имали успешнију акцију када је у питању безбедност деце у саобраћају", рекао је Весић наводећи да је ова акција постала традиционална.

Подсетио је да школа "Краљ Петар 2. Карађорђевић" постоји од 1932. године и додао да је прошле године, средствима Града Београда, реконструисана сала у тој школи.

"Уложили смо око 30 милиона динара у реконструкцију ове школе...разговарао сам са директорком школе о томе да урадимо нешто и у дворишту школе, што ћемо вероватно урадити. У сваком случају, трудићемо се да и у овој, и у другим школама обезбедимо боље услове за рад јер су школе места у којима заиста треба да имамо европске услове, јер се ту образују деца за живот", навео је Весић.

Како је истакао, земље које су индустријски заостале, као што је Србија, могу то да надокнаде само кроз образовање.

"Образовање је ресурс 21. века. Они који улажу у образовање могу да буду народи који могу да се такмиче са другим народима у 21. веку. Кроз образовање може се убрзано надокнадити заостатак који постоји у индустрији и зато је веома важно за нашу земљу, као малу, да кроз образовање покушамо да стигнемо развијене земље", додао је Весић.

Директор ЈКП "Паркинг сервис" Андрија Чупковић је рекао да је до сада у оквиру акције "Ђаци вас моле, успорите поред школе" изведено око 2.000 едукативних представа, захваљујући којима је око 190.000 првака научило како да се правилно понаша на путу од куће до школе.

"Прве генерације које су прошле ову обуку, данас учествују у саобраћају у својству возача. Наше представе постале су синоним за безбедност деце у саобраћају и сви који чују добро познату мелодију "Успорите поред школе" знају да треба да буду што опрезнији у близини школа", навео је Чупковић.

Како је додао, ово је потврда и успешне сарадње "Паркинг сервиса" са саобраћајном полицијом чији службеници помажу на испуњавању најважнијег задатка - да београдски ђаци буду сигурни на путу од куће до школе.

На крају представе, прваци школе "Краљ Петар 2. Карађорђевић" су од "Паркинг сервиса" добили поклоне - распоред часова, бојанку, бојице, брошуру "Безбедно до школе" и препознатљиви флуоресцентни прслук.

Догађају је, између осталих, присуствовао и градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић.