СПОМЕНИК СКИНУТ СА КАЛЕМЕГДАНА: “Победник” стигао у Смедерево (ФОТО/ВИДЕО)

Новости Онлине/С. В.

10. 10. 2019. у 10:20

СПОМЕНИК СКИНУТ СА КАЛЕМЕГДАНА:  “Победник” стигао у Смедерево (ФОТО/ВИДЕО)

Фото Д. Миловановић

Симбол Београда одлази на рестаурацију. Привремено ће бити изложен на Цариградском друму, а затим је пребачен у Смедерево
СТАТУА “Победника”, симбола Београда, којa 91 годину краси Калемегдан и престоницу, одлази на рестаурацију. Привремено је скинута са постоља, изложена на Цариградском друму, а затим је пребачена у Смедерево где ће бити вршена његова обнова.

Скидање "Победника" са постоља трајало је скоро три сата. Сам посао трајало је дуже од очекиваног, јер су током одвајања споменика радници наишли на додатни бетон и сајле. После одвајања са постоља споменик је дизалицама подигнут, а затим пажљиво положен на специјално припремљену подлогу. Уз помоћ дизалица постављен је на камион и у пратњи полиције превезен је на Цариградски друм.

На Београдској тврђави требало би поново да се нађе за четири месеца, дакле негде око 10. фебруара, ако то временски услови тада буду дозволили.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Победник" ће презимити у Смедереву

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УКЛАЊАЊЕ "ПОБЕДНИКА": Детаљи акције скидања симбола Београда (ВИДЕО)
СВЕ СПРЕМНО ЗА ПОЧЕТАК

Фото П. Митић

Статуа “Победника”, симбола Београда, који 91 годину краси Калемегдан и престоницу, одлази на рестаурацију. Током јучерашњег дана вршене су последње припреме. Скеле високе скоро 20 метара постављене су пре недељу дана, радници су почели са постављањем гуртни (изузетно јаких сајли), споменик је детаљно скениран и прегледан. Предвиђено је да се скидање споменика изведе уз употребу специјалне ауто-дизалице, уз претходно везивање скулптуре системом гуртни.

РАДНИЦИ ПОЧЕЛИ СА ОДВАЈАЊЕМ СКУЛПТУРЕ ОД ПОСТОЉА

Фото П. Митић

Радници су почели са одвајањем скулптуре од постоља. Све мора да се ради веома пажљиво, јер је детаљним 3Д скенирањем откривено је да на споменику постоји тачно 30 рупа од гелера,а чак 13 је на предњој страни. Утврђено је да је фигура за постоље обезбеђена само једном челичном сајлом провученом кроз ноге.

ПРИ КРАЈУ ОДВАЈАЊЕ, ДИЗАЛИЦА СПРЕМНА


Одвајање статуте и даље траје, а дизалица је спремна да, по завршетку овог посла, подигне споменик. Он је бити положен на плоче које су постављене поред, а затим пребачен у камион којим ће бити превезен до Цариградског друма, испод Павиљона Цвијета Зузорић.

ОДВОЈЕН "ПОБЕДНИК", ПОЧЕЛО ДИЗАЊЕТоком одвајања споменика радници су наишли на додатни бетон и сајле, па је поступак трајао дуже. "Победник" је одвојен од постоља, дизалице су стартовале, почело је подизање.

ПОБЕДНИК СКИНУТ, ПОЛОЖЕН, ЧЕКА СЕ ПРЕБАЦИВАЊЕ НА КАМИОН

Статуа "Победника" је уз помоћ дизалица скинута са постоља и пажљиво спуштена на подлогу коју чине џакови и плоче. Споменик је положен и чека се пребацивање на камион који ће да га превезе на Цариградски друм.

"ПОБЕДНИК" СТАВЉЕН НА КАМИОН

После два сата рада, чувена Мештровићева статуа, која иде на рестаурацију, пажљиво је скинута, положена на тло и затим уз помоћ дизалица постављена на камион. Сада ће бити обезбеђена и пребачена на Цариградски друм Београдске тврђаве (улаз из правца Узун Миркове улице). У пратњи полиције камион са статуом креће ка договореној локацији, где је убрзо стигао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације