После 91 године, “Победник” ће данас, уз директан пренос, привремено бити скинут са постоља, изложен на Цариградском друму, а затим пребачен у Смедерево где ће бити вршена његова рестаурација.

Како су најавили из Завода за заштиту споменика културе града Београда (ЗЗСКГБ), Горњи град Београдске тврђаве биће затворен за посетиоце до 13.00 часова, до завршетка акције скидања једног од симбола престонице која би требало да почне у 11.00.

Међутим, сви заинтересовани грађани имаће прилику да цео догађај прате путем директног преноса на Фејсбуку, на страници ЗЗСКГБ, а затим и од 13.00 до 15.00, да уживо виде изложеног “Победника” на Цариградском друму Београдске тврђаве (улаз из правца Узун Миркове улице).

Током јучерашњег дана вршене су последње припреме. Скеле високе скоро 20 метара постављене су пре недељу дана, радници су почели са постављањем гуртни (изузетно јаких сајли), споменик је детаљно скениран и прегледан, а на терену је било више од 50 запослених који су имали најразличитија задужења.

Детаљним 3Д скенирањем откривено је да на споменику постоји тачно 30 рупа од гелера, углавном насталих током Другог светског рата. Највише их, чак 13, постоји на предњој страни. Такође, утврђено је да је фигура за постоље обезбеђена само једном челичном сајлом провученом кроз ноге. А у унутрашњости “Победника” пронађен је чак и - осињак.

Иначе, предвиђено је да се операција скидања споменика изведе уз употребу специјалне ауто-дизалице, уз претходно везивање скулптуре системом гуртни, према пројекту који је урадио Грађевински факултет. Ово је веома “пипав” део реконструкције, па је морало да се води рачуна и о величини ауто-дизалице, односно њеној тежини, како би она уопште могла да стигне до “Победника”, али касније и са њим преко моста код Сахат капије напусти Београдску тврђаву.

- На основу информација о расположивој опреми на тржишту усвојена је употреба ауто-дизалице довољне носивости, габарита који омогућавају пролаз кроз капије, и тежине саме ауто-дизалице која је мања од максималног допуштеног оптерећења при преласку моста код Сахат капије – објаснили су раније из ЗЗСКГБ.

Цела акција је до детаља испланирана.

- Предвиђен је систем са гуртнама које обухватају тело фигуре и прстеном који служи за одржање вертикалности фигуре приликом дизања и манипулације. Пројектована тежина фигуре “Победника” је око једне и по тоне.

Надлежни су са нестрпљењем претходних дана пратили и временску прогнозу. Наиме, за данас је најављено захлађење и слаба киша. Ипак, то не би требало да доведе до одлагања “Операције Победник”.

Подсетимо, фигура “Победника” биће транспортована у Смедерево, у атеље вајара Зорана Кузмановића који ће бити задужен за његову рестаурацију. На Београдској тврђави требало би поново да се нађе за четири месеца, дакле негде око 10. фебруара, ако то временски услови тада буду дозволили.

ПОДИГНУТ ДАВНЕ 1928. ГОДИНЕ

Споменик "Победник" подигнут је 1928. поводом прославе десетогодишњице пробоја Солунског фронта. Чине га бронзана мушка фигура са соколом у левој руци и спуштеним мачем у десној, рад вајара Ивана Мештровића, као и постамент који је конципиран у виду дорског стуба који је ауторско дело архитекте Петра Бајаловића.

ФИГУРА ВИСОКА 4,25 МЕТАРА

Укупна висина споменика на Београдској тврђави је 17,25 метара. Бронзана фигура је висока 4,25 метра, камени кружни стуб са бетонским језгром и каменим капителом 8,65м и квадратни постамент висине 4,35 метара.

(blic.rs)