ОДЛАЖЕ СЕ РУШЕЊЕ КУЋЕ НА ГАРДОШУ! Породицу Демша неће избацити на улицу док не сахране оца, а после...

С. Видачковић

четвртак, 10. 10. 2019. у 07:15

ОДЛАЖЕ СЕ РУШЕЊЕ КУЋЕ НА ГАРДОШУ! Породицу Демша неће избацити на улицу док не сахране оца, а после...

Фото Н. Скендерија Чланови породице Демша

Дом породице у Земуну данас неће бити уклоњен. Извршење је, највероватније, пролонгирано због смрти власника

РУШЕЊЕ куће породице Демша на Гардошу у Земуну, које је заказано за данас, биће одложено! Како је "Новостима" речено у градском Секретаријату за инспекцијске послове, извршеник је надлежнима послао захтев за одлагање извршења, који је у међувремену усвојен.

Прочитајте још: ТУГА ПОРОДИЦЕ ДЕМША: Руше им кућу на дан када сахрањују оца, мердевинама улазе у дом (ФОТО+ВИДЕО)

Земунску породицу Демша је задесила велика несрећа. Осим најављеног рушења дома због реконструкције тврђаве на Гардошу, за данас је заказана сахрана Александра Демше (48), који је у недељу преминуо у земунској болници. Његова ћерка Кристина са мужем и двоје деце, мајка и брат, неми од туге и бола, и у среду су нам рекли да о извршењу не могу да размишљају и не желе да се селе из своје куће у којој су њихови преци и они скоро цео век. Са реконструкцијом тврђаве, зазидан им је једини прилаз ка дому, па сад до куће стижу кроз кафић или мердевинама!


Са друге стране, у Секретаријату кажу да се ГО Земун неколико пута обраћала градској грађевинској инспекцији са захтевом за хитно уклањање куће и кафића на Гардошу.


- Циљ уклањања је завршетак значајног пројекта реконструкције и рестаурације земунске тврђаве на Гардошу, које је од изузетног значаја за очување културно-историјског блага Србије и доприноси развоју туризма у Земуну - навели су у Управи града.

МАЈСТОРИ И ТУРИСТИ - ОПТУЖИВАЛИ су нас да ометамо реконструкцију тврђаве, што је потпуна неистина - објашњава Кристина. - Мајсторима дајемо воду, у почетку смо и струју. Такође, наш тоалет користе и радници и туристи који посете Гардош.

Иако "Новостима" није наведен конкретан разлог, из Секретаријата за инспекцијске послове наводе да је одлука о одлагању извршења усвојена после разматрања свих околности овог случаја.

- Грађевинска инспекција Секретаријата за инспекцијске послове утврдила је да су испуњени неопходни услови за извршење наведеног решења грађевинског инспектора и заказано је извршење за 10. октобар 2019. године - рекли су "Новостима" у Градској управи. - О томе је извршеник обавештен дописом 19. септембра. У међувремену, извршеник се обратио овом органу са захтевом за одлагање извршења. Након разматрања захтева, као и свих околности овог случаја, одлучено је да се захтев усвоји.

Подсетимо, породица Демша на овом плацу живи од 1930. године. Према речима Кристине Ћирић, ћерке покојног Александра, њена бака је власник четвртине парцеле, док је остатак још деведесетих купио извесни В. У. Он је тада отишао у Америку и више се никад није појавио.

- Мислимо да неко већ одавно мерка ову атрактивну локацију. Од почетка године, када је почела санација куле, трпимо свакодневне психолошке притиске. Припремамо сахрану оцу и не знам како ћемо да преживимо све, али нећемо се предати. Не идемо из наше куће. Од општинских челника смо случајно чули да овде планирају градњу хотела и додатних туристичких садржаја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације