ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“КОНЗОРЦИЈУМ који је основао СУЕЗ у оквиру јавно-приватног партнерства успешно је склопио споразум о пројектном финансирању, у износу од 300 милиона евра, изградње постројења за рециклажу отпада у Винчи, саопштили су из ове француске компаније.

Како су истакли у Паризу, ова инфраструктура ће омогућити затварање једне од највећих депонија које још увек раде у Европи.


Споразум за финансирање је склопљен са Међународном финансијском корпорацијом (ИФЦ), Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) и Аустријском развојном банком (ОеЕБ).


Јавно-приватно партнерство закључено је са Градом Београдом 2017. године и потписано на период од 25 година, а у СУЕЗ-у истичу да се очекује да ће се на овај начин остварити 1,6 милијарди евра промета. Постројење ће имати капацитет прераде 43 тоне смећа на сат.


Истиче се и да ће објекат бити прикључен на националну електроенергетску мрежу и топловод у Београду, смањујући тако његову зависност од природног гаса. У СУЕЗ-у наглашавају да додатни објекти укључују и постројење за рециклажу грађевинског отпада, годишњег капацитета 200.000 тона, као и складиште с биоплином.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Neplatiše iz prigradskih opština će biti na udaru: Da li će „Infostan“ ganjati i stare dugove


У Паризу истичу да је конзорцијум добио сва потребна одобрења за почетак грађевинских радова, с циљем да комплетна комерцијална експлоатација започне 2022. године.

Заменица генералног директора СУЕЗ-а Мари Анж Дебон, задужена за Француску, Италију, Централну и Источну Европу, нагласила је да је СУЕЗ-у драго што ће са својим партнерима Београду обезбедити еколошке предности овим историјским и иновативним пројектом, моделом за регион Западног Балкана, и шире.


У саопштењу које је издао СУЕЗ, истиче се и да је заменик градоначелника Горан Весић поручио да је Град Београд срећан што је остварена ова кључна етапа у сарадњи са СУЕЗ-ом и његовим партнерима, што ће омогућити да се испуни обећање да се затвори депонија у Винчи и да се развију најсавременија решења за управљање отпадом у корист грађана Београда.