Пазите да на паднете: Ризична шетња Калуђерицом

Ј. ДИНЧИЋ

08. 10. 2019. у 14:40

Пазите да на паднете: Ризична шетња Калуђерицом

Део пута је улегао у земљу

Рупе по улицама приградског насеља месецима нико не крпи. Асфалт испуцао и на местима где је пре зиме саниран

РАСКОПАНЕ улице, честа пуцања водоводних цеви и изливање канализације проблеми су који већ скоро годину дана муче становнике у насељу Калуђерица. Да је коловозу којим саобраћа и линија јавног градског превоза потребна хитна санација, сведочи и чињеница да је асфалт испуцао и на местима где је пре зиме саниран.

На појединим деловима пут је потпуности улегао у земљу, а рупе су се испуниле подземним водама. Проблем је и потпуно уништен тротоар у Улици војводе Степе Степановића, који је био ископан због постављања водоводних цеви, а који никада није враћен у првобитно стање. У кишним данима житељи овог грочанског насеља принуђени су да газе по блату јер алтернативне стазе не постоје. Пешачки мостићи који спајају тротоаре су зарђали и урасли у растиње које од пролећа никао није посекао.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Пријаве против професионалних управника: Само опоменути, без губитка лиценце

- Општинске власти не предузимају ништа како би се побољшао и олакшао живот људи који живе у Калуђерици. Пуно је мајки које колица морају да гурају главним путем јер су на стазама од асфалта остао само шљунак - прича Јелисавета Глишић. - Када пукне нека цев, вода данима тече јер надлежне једва успемо да дозовемо да изађу на терен.

Честа су и изливања из канализационе мреже јер постојећи капацитети нису довољни да подмире нове прикључке. Додатни проблем представљају и вишеспратнице које непрестано ничу на територији овог насеља, а које се прикључују на отворени фекални колектор, иначе, једини у овом насељу. Међутим, иако је за ову годину буџет Општине Гроцка скоро дуплиран и из градске касе издвојено око 950 милиона динара, општински челници за санацију главног пута и уништених стаза нису издвојили новац. На питања "Новости" надлежни из Општине Гроцка нису дали никаква објашњења.


ТЕНДЕР ЗА КАНАЛИЗАЦИЈУ

КАКО би се коначно решио проблем недостатка канализационе мреже, ускоро би требало да почне изградња 12 километара примарне и 105 километара секундарне мреже у Калуђерици. На адресу Дирекције за грађевинско земљиште која је расписала тендер за идејно решење каналисања, стигле су две пријаве. Процењена вредност посла је 14 милиона динара, али датум почетка радова још није познат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Tanja

09.10.2019. 14:23

Nažalost navodi u ovom članku su potpuno tačni. Osim navedenog u Kaluđerici svakodnevno niču nove stambene zgrade, gde god ima slobodnog mesta, zbog kojih se i već asvaltirane ulice dodatno uništavaju. I dok žitelji ovog naselja imaju muke da legalizuju svoje kuće, takav problem nemaju investitori koji zidaju po celom naselju. Asfaltiranje ulica, izrada kanalizacione mreže, krpljenje rupa, nije nešto što trenutnu opštinsku vlast zanima, koja je udaljena od ovog naselja 20-tak kilometara