ЈЕДНА од последњих крзнарско-ћурчијских радњи у центру Београда, која је почела да ради још 1965. године, ускоро ће бити порушена. Наиме, земљиште на којем се локал налази, у Булевару краља Александра 127, где се породица Трифуљеско више од педесет година бави овим старим занатом, реституцијом је пре неколико година враћено власнику, који је одлучио да га прода.

Осим што имају све мање муштерија, јер се модели од крзна готово уопште не шију, од марта ове године породица Трифуљеско чека дан када ће доћи багер да поруши њихову радњу. Пуне 54 године они су се, кажу, борили са недаћама како би сачували свој посао. Данас, када је плац на коме се налази њихов локал враћен старом власнику, а потом и продат, тврде да немају где да оду.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: РЕСТАУРАЦИЈА СИМБОЛА БЕОГРАДА: "Победник" иде следеће недеље


- Породичну традицију бављења крзнарством, која се преноси са колена на колено већ осамдесет година, започео је мој деда Петар, у малом банатском селу Самош - за "Новости" почиње своју причу Ненад Трифуљеско, трећи изданак лозе која се бави овим старим и скоро изумрлим занатом. - Посао је пренео на свог сина, а мог оца Јоцу, који се преселио у Београд и 1965. године је отворио крзнарско-ћурчијску радњу "Јела".

Како каже Ненад, његов покојни отац Јоца је заједно са својом супругом Драгицом, развијао овај породични посао, и постао је један од најтраженијих и најбољих крзнара у Београду. У њихову малу радњу је седамдесетих и осамдесетих година прошлог века долазило, прича поносно Ненад, пола града, а међу њима и познате глумице Милена Дравић и Рахела Ферари.

- Златно доба за крзнаре су биле осамдесете године, када су људи масовно из Грчке доносили крзнене материјале код нас, како би им ми шили бунде. Осим бунди највише су се продавале фазониране лисице. Данас је потражња другачија и муштерије углавном купују женске крзнене прслуке, капе и папучице - прича Ненад


НЕСТАЈУ

СТАРИ занатски послови полако али сигурно нестају, и ако се не уради нешто по том питању, изумреће сви. Прошле године је затворена једна од последњих продавница сода-воде на Врачару, након осам деценија пословања, а ове године је са радом престала и последња радња за поправљање кишобрана.