НЕЗАДОВОЉНИ таксисти су и јуче, четврти дан заредом, наставили са протестном вожњом и блокадом ширег центра града. Тврде да неће одустати од протеста све док надлежни не почну да спроведе Закон о превозу путника у друмском саобраћају, и угасе апликације CarGo и "Камео". Надају се, од понедељка, и разговору са председником Републике Александром Вучићем. Поводом протеста, огласио се професор Саобраћајног факултета Милан Вујанић, наводећи да CarGo ради у складу са свим прописима.

Захлађење и киша која је падала претходног дана нису утицали на одлуку таксиста да наставе са блокадом града, која је трајала три сата. Као и претходних дана, тачно у подне почели су да се окупљају на четири локације. Протестна вожња завршена је испред зграде Владе, где су се окупљеним таксистима обратили Александар Бијелић, председник "Сатуса", и Бошко Вукојевић, из Такси коморе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БЛОКАДА БЕОГРАДА, ДАН 4: Окончан протест таксиста

- Тражићемо хитан пријем и код председника Републике, да видимо шта ће он да нам каже. Верујемо да он жели да нађе решење - истакао је Бијелић. - Протеста за викенд неће бити, али од понедељка настављамо. У уторак ћемо сигурно имати информацију шта радимо даље, највероватније ћемо се раздвојити на осам локација и тада ћемо кренути са блокадама. Неће бити само вожње, већ и блокаде, а и допунићемо наше штрајкачке захтеве.

И док таксисти блокирају улице и захтевају гашење CarGo и "Камеа", који "нису здрава конкуренција таксистима и који неплаћањем пореза штете држави", професор Саобраћајног факултета др Милан Вујанић рекао је да "не разуме захтеве таксиста који данима малтретирају грађане јер CarGo ради у складу са свим прописима".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БЛОКАДА ДО ГАШЕЊА АПЛИКАЦИЈА: Таксисти два претходна дана паралисали престоницу, исти сценарио грађане чека и среду

- CarGo није такси услуга, јер њихову услугу могу да користе само чланови истоименог удружења. CarGo возила не користе жуту траку, нема табли, не плаћа се кешом, не може се њихов превоз поручити заустављањем возила на улици и самим тим нема никакве сличности са такси услугом - истакао је Вујанић.

Професор каже да таксисти протестују, јер је на подручју њиховог града дошао још неко ко ради иновативан вид услуге, постао им конкуренција.

- Али замислите паралелу - када је уведен "вибер", да ли се мобилни оператер побунио, и шта да раде хотели када су се појавиле онлајн агенције попут "Букинга". Разумео бих да таксисти траже да се побољша њихова услуга, али не и захтев да се угаси конкуренција - рекао је професор Саобраћајног факултета.


ОСНИВАЈУ ХУМАНИТАРНУ ФОНДАЦИЈУ

ПРЕДСЕДНИК Удружења грађана CarGo Александар Вучић најавио је оснивање CarGo хуманитарне фондације, која ће наставити да помаже свим људима који се обрате за помоћ, а финансираће се тако што ће компанија CarGo Technologies од сваке пружене услуге део новца директно уплаћивати на рачун фондације.

- Тренутно покрећемо процедуру за оснивање фондације, јер нам је циљ да све буде транспарентно, као што је то и сам CarGo - рекао је Вучић.