ВИШЕ од 1.200 суграђана са Звездаре потписало је петицију против Нацрта плана детаљне регулације који предвиђа проширење улица на потезу од Батутове до ОШ "Марија Бурсаћ" и претварање зелене оазе на углу улица Прешевске и Ђоке Војводића у паркинг.


Група Београђана под неформалним именом "Сачувајмо зелену Звездару", поднела је Секретаријату за урбанизам текст примедаба са 1.200 потписа којим указују на "недостатке, превиде, неправилности" у поменутом Нацрту. Рок за подношење примедаба истиче среду, а јавна расправа заказана је за 7. новембар.


- Боримо се за очување квалитета живота грађана и грађанки који ту живе и нисмо сагласни са идејом да се сужавањем тротоара и стварањем нових улица намењених колском саобраћају, наш крај и свакодневни живот униште буком и смогом - кажу Звездарци. - Уколико би постојеће решење било реализовано, дошло би до великог прилива саобраћаја у овај део града.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Петиција против радова у центру Ваљева


Такође, суграђани наводе да неће дозволити да парк на углу Прешевске и Ђоке Војводића буде претворен у паркинг, те да ће "и телима бранити своје пољанче", уколико неко покуша да сече стабла.

- Наше надање и очекивање је да ће градска власт имати слуха за наше захтеве и да ће, у складу са циљевима да 25 одсто територије Београда претворе у зелену површину, одустати од претварања овог дела Звездаре у бетонску и сиву зону.


Станари звездарских улица поново ће се у петак окупити у парку на углу Прешевске и Ђоке Војводића, како би скренули пажњу надлежних на своје захтеве.


ПОТПИСАЛИ ЖИТЕЉИ 13 УЛИЦА


ПЕТИЦИЈУ су потписали житељи 13 улица Звездаре. Тренутном плану противе се становници Чингријине, Бана Иваниша, Ђока Војводића, Војводе Симе Поповића, Прешевске, Димитрија Туцовића, Учитеља Милоша Јанковића, Спасе Гарде, Хекторовићеве, Гершићеве, Милана Ракића, Белопаланачке и Брсјачке.