УКОЛИКО се здраво стабло нађе на путу изградњи новог стамбеног објекта или прети да угрози безбедност станара, за добијање решења о његовом уклањању са јавне површине на подручју 10 градских општина, грађани ће морати да плате 998 динара. Толико, наиме, износи нова такса која је усвојена на последњој седници Скупштине града. Осим тога, постојеће локалне административне таксе поскупеле су за 1,5 одсто.

До пре неколико месеци Београђани су овај захтев подносили градским општинама, али је овај посао сада у надлежности Секретаријата за комуналне и стамбене послове. Седам приградских општина - Барајево, Гроцка, Лазаревац, Младеновац, Обреновац, Сопот и Сурчин и убудуће ће издавати одобрења за сечу стабала. Ипак, и оне су обухваћене овом одлуком, па ће уместо досадашњих 439 динара њихови становници такође морати да издвоје 998 динара.

Како су нам објаснили у надлежном секретаријату, слична такса постојала и раније, али је сада прецизније формулисана, да се односи на уклањање здравих стабала.

Прочитајте још - Сеча стабала у Пожешкој: Узалуд се буне, зида приватник (ВИДЕО)

- Сходно новој нашој надлежности, донета је и ова такса - наводе у Секретаријату за стамбене и комуналне послове. - Ово се, рецимо, односи на то када је, по пројекту изградње, инвеститору неопходно да уклони неко стабло.

Међутим, плаћање таксе, према тврдњама надлежних, није једини степеник који морају да пређу до "тестере".

- То не значи да је довољно само да инвеститор плати таксу, већ он доставља решење о грађевинској дозволи, као и пројекат. Потом на терен излази стручна комисија која процењује да ли је то могуће и оправдано - кажу у Секретаријату.

Ова такса плаћа се и у случају када су дрвореди препрека за изградњу јавних путева, али и када, на пример, корен дрвета поткопава темеље зграде, па га је неопходно посећи, као и када грање улази кроз прозоре станова.

Прочитајте још - Сеча стабала у Кошутњаку навела је суграђане на протест

Иначе, како наводе надлежни, овај новац моћи ће врло брзо да се искористи за куповину нових садница.

КОРИШЋЕЊЕ ИМЕНА "БЕОГРАД"

Да би им се растумачили градски прописи, Београђани ће морати да издвоје 23 динара више, односно уместо 1.550 динара, 1.573 динара. За уношење имена "Београд" у пословно име фирме или удружења, треба платити 20.605 динара, што је 305 динара више од раније таксе. Да би се заузела јавна површина уместо 6.065 динара.

Када је реч о другим таксама, за добијање дозвола за таксирање ће убудуће морати да се плати 1.187 уместо досадашњих 1.169 динара.