Звездара: Грађани неће паркинг, хоће игралиште и зеленило

С. В.

29. 09. 2019. у 00:25

Звездара: Грађани неће паркинг, хоће игралиште и зеленило

Становници Чингријине улице у борби да сачувају зеленило

Становници Чингријине негодују због најављеног усвајања плана детаљне регулације њиховог насеља. Страхују јер мисле да ће бити смањена парцела за дрвореде и да ће бити избетонирана
СТАНОВНИЦИ Чингријине улице на Звездари у суботу су одржали протест како би упозорили надлежне јер страхују да ће парк у њиховој улици бити претворен у паркинг, како је предвиђено Планом детаљне регулације у блоку око Улице Димитрија Туцовића, у делу од Батутове до ОШ "Марија Бурсаћ". Група грађана окупила се у овом парку, како би послала поруку надлежнима да неће дозволити сечу стабала због планиране градње простора за аутомобиле.

- Никакви радови око ових улица, поготово у парковима, на зеленим површинама грађани неће прихватити. Нећемо дозволити да се дрвеће посече и да се овај простор избетонира. Већина нас је овде одрасла, сада се наша деца играју ту и, ако треба, телима ћемо бранити наше "пољанче". Изразито се противимо било каквој градњи зграда и паркинга, зонирању улица и наплате паркирања - поручили су житељи овог дела Звездаре.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хоћемо парк, а не паркинг

Како је наведено у Плану, примарни циљеви су унапређење постојеће саобраћајне мреже у овом блоку улица, као и повећање броја паркинг-места и дефинисањем јавних површина које су неопходне за функционисање оближњих јавних служби - КБЦ "Звездара", Студентски дом "Рифат Бурџевић", те предшколске установе "Маштарија". Са друге стране, део Звездараца је забринут јер мисле да ће овим пројектом бити смањен број зелених површина.

- Предуслов за реконструкцију јавних зелених површина и дрвореда је валоризација постојеће вегетације у циљу очувања и заштите постојеће - пише у документацији. - Планом се штите трасе дрвореда, а на местима на којима због проширења саобраћајница није могуће задржати позиције постојећих стабала, планирано је померање дрвореда на нову позицију.

Станари најављују да ће организовати дежурства, како би спречили раднике, уколико се појаве са моторним тестерама у блоку намењеном за регулацију.


ПОЖЕШКА

ДЕО станара Пожешке улице од јула протестује јер им је посечено око 20 здравих стабала, а све због припреме терена за приватну зграду. Пре две недеље, догодио се и физички сукоб између станара и инвеститора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Rasa Ilić

29.09.2019. 04:41

Ceo Beograd ima potrebu za više zelenih površina, parkinzi mogu i pod zemlju.

Lion Zvezdara

29.09.2019. 10:32

Stanari Liona od ulice Batutove do Cvetkove pijace, protiv su uvođenja parking zone! Gradska i opštinska vlast bolje da uredi, i redovno održava čistoću u postojećim parkovima i zelenim površinama! Npr. igralište Šljunkara, parkovi uz Bulevar K.Aleksandra, park kod Z.teatra itd

Drugo mišljenje

29.09.2019. 10:34

Eto i novih naziva"pomeranje drvoreda na novu poziciju."Kako se to radi sa starim drvoredom ,tom lepotom,vec sečom i sadnjom onih čupica ko na trgu koji ne mogu porasti za 50 god.Naša mala ulica,njen deo je zonirana ,postala jednosmerna u obrnutom pravcu,poremetila nam zivot zbog naplate nekom sićom bez da smo bar jednom upitani tako se potvrdi da narod niko ništa ne pita nikad.Podrška lepoj Čingrijinoj.