БЕОГРАД - Уговор са Европском инвестиционом банком за изградњу канализације на левој обали Дунава биће потписан у наредним данима, а крајем октобра би требало да буде расписан тендер за радове, изјавио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић.


"То је историјска одлука за грађане на левој обали Дунава", истакао је Весић за Студио Б.


Он је рекао да ће Град Београд узети кредит од ЕИБ-а у износу од 35 милиона евра и да ће сам уложити 13 милиона евра.


"Од ЕИБ-а смо већ добили донацију од милион евра за пројектовање читаве канализацоне мреже која је потписана у јулу. Успели смо да завршимо посао који је трајао неколико година", рекао је Весић.


Он је додао да је изградња канализације планирана много дуже и нису само узрок биле поплаве које су се недавно десиле, већ су оне само убрзале процес.


Заменик градоначелника је најавио да ће уговор бити потписан у наредним данима, као и да се нада да ће крајем октобра бити расписан тендер за радове.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Канализација и на левој обали Дунава"То значи да ћемо, како је и обећано грађанима на левој обали Дунава, почетком следеће године, са првим пролећним данима почети изградњу канализације. Није реч само о фекалној канализацији већ и о изградњи пречистача за прераду отпадних вода тако да ће сва канализација која са леве обале иде у Саву и Дунав бити директно прерађена", објаснио је он.


Весић је подсетио и да ЈП "Србијаводе" тренутно на левој обали Дунава чисти око 160 километара канала.


"Ових дана расписан је и тендер за изградњу дома здравља у Борчи, тако да ће око 150.000 грађана на левој обали Дунава имати боље услове за живот. Добра вест за њих је и да је Србија пред потписивањем уговора за изградњу пута Зрењанин - Београд у оквиру кога ће бити уређен Зрењанински пут који иде дуж леве обале дунава, што ће много значити за грађане овог дела града", закључио је Весић.