Сензорна соба отвара душу трауматизованих малишана

Г. НОВАКОВИЋ

четвртак, 26. 09. 2019. у 21:00

Сензорна соба отвара душу трауматизованих малишана

Место где се "проговара" кроз покрет Фото Ж. Кнежевић

Прихватилиште за децу и младе у Живка Давидовића на Звездари располаже изузетним ресурсом за опоравак корисника. Стимулацијом чула долази до стабилизације стања

СЕНЗОРНА соба простор је којим се може похвалити Прихватилиште за децу и младе Београд, које је пре шест месеци отворено на Звездари. Боравак малишана у њој један је од кључних фактора опоравка после трауматичних догађаја, иако је она првобитно намењена деци са одређеним сензо-моторним и чулним оштећењима.

У Прихватилишту су збринуте најосетљивије категорије младих, узраста од седам до 18 година. Жртве насиља, злостављања и занемаривања, жртве трговине људима, деца без родитељског старања и деца улице, у Улици Живка Давидовића траже уточиште. Овде добијају све што им треба, а у сензорној соби успевају да се емотивно стабилизују.

Сензорна соба најчешће је прва "терапија" коју корисници добијају. Онда када дете није спремно да говори о себи и својој породици, кроз стимулацију различитих чула временом долази до стабилизације психофизичког стања.

- Наишли смо на велико разумевање када смо предочили да би сензорна соба много помогла у раду са децом са различитим траумама - каже нам Бојана Меанџија, дипломирани дефектолог и сарадник Прихватилишта.

Опремање просторије коштало је више од милион динара, и велики број деце је за ових шест месеци прошао кроз овакав вид опоравка.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРИХВАТИЛИШТЕ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ: Малишанима сензорна соба


- Предуслов за рад васпитне или социјалне службе јесте да дете буде на таквом психичком нивоу да може да прими подршку која му се пружа. Зашто би оно нама веровало ако су га издали најрођенији? Сензорна соба је препозната као добар ресурс и за индивидуални и за групни рад са малишанима са сличним проблемима - прича Меанџија.


Прихватилиште на Звездари


Сензорна соба има стимулансе за сва чула која постоје у људском организму. Важно је препознати шта, у којој мери и колико дуго је детету потребно.

- Нека деца се расплачу када их мирис подсети на породицу, а нама је у терапији важна свака емоција коју испоље. Звукови изазивају радост, тугу, бес... Све експресије су нам битне за рад са њима. Такође, у сензорној соби налазе се уклапајући елементи, на основу којих добијамо информације на ком је развојном нивоу дете - објашњава нам педагог.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У Кикинди децa са сметњама добила собу за опоравак


Иначе, Прихватилиште за децу и младе збринуло је више од 70.000 деце током 57 година рада. Одлуком Скупштине града у новембру прошле године оно постаје самостална установа. Крајем фебруара 2019. отворена је нова зграда Прихватилишта, површине 1.700 квадрата. У одвојеном делу зграде је простор за услугу Свратишта са садржајима који ће мењати начин функционисања деце која имају неадекватан начин живота. Капацитет услуге Прихватилишта је 48 корисника, док услугу свратишта може да користи 30 деце.ПРОЈЕКАТ

ОВО је један од најлепших пројеката које смо спровели, њиме смо успели да деци из Прихватилишта омогућимо боље и квалитетније услове за живот. Нова зграда има 16 спаваћих соба за децу, одвојене просторије за дневни боравак, радионичарски рад, индивидуалне третмане. Поседује и библиотеку са информатичком радионицом - истакла је секретарка Секретаријата за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације