Краснов на малом Ташмајдану

С. ВИДАЧКОВИЋ

среда, 25. 09. 2019. у 09:40

Краснов на малом Ташмајдану

Део парка у центру где ће Крaснов имати свој споменик - Фото А. Станковић

Град ће подићи споменике Вудроу Вилсону, руском архитекти, као и херојима са Кошара. Обележје бившем америчком председнику биће постављено на булевару с његовим именом
БЕОГРАД ће ускоро добити три нова споменика. Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине Београда јуче је усвојила иницијативу председника Александра Вучића да се у част Вудроа Вилсона, 28. председника Сједињених Америчких Држава, подигне споменик у булевару који носи његово име. Такође, биће подигнути и монументи славном руском архитекти Николају Краснову и херојима са Кошара.

Према речима председнице Комисије Андрее Радуловић, Булевар Вудроа Вилсона, који ће по свом отварању спојити Карађорђеву улицу и Булевар војводе Мишића, иницијатор сматра прикладном локацијом за подизање споменика председнику Вилсону.

- Подизање споменика Вудроу Вилсону представљало би знак захвалности и поштовања живота и дела личности која је вредновала наш народ током и после Првог светског рата и помагала му - објашњава Радуловићева. - На четврту годишњицу објаве рата Краљевини Србији, 28. јула 1918. године, председник Вилсон донео је проглас обележавања овог дана као "Српског дана" у знак подршке, тада тешко страдалој српској нацији. Прошло је више од 100 година откад се српска застава завијорила на Белој кући.

Руски архитекта Николај Краснов, који је обновио цркву Ружицу на Калемегдану, подигао зграду у којој је сада смештена Влада Србије, палату Министарства шума и руда, Министарства пољопривреде и вода у којој је данас смештено Министарство спољних послова, зграду Архива Србије и данашње Југословенско драмско позориште - добиће споменик на Малом Ташмајдану до 8. децембра, када се навршава 80 година од његове смрти.

Николај Краснов - Фото "Википедија"


- Од шест пристиглих радова, Одбор за подизање споменика одлучио се за идејно решење вајара Небојше Савовића Неса, фигуру која седи за столом, урађену у камену - рекао је помоћник градоначелника Андреја Младеновић. - Споменик ће бити постављен у парку Мали Ташмајдан, прекопута зграде Архива Србије, коју је Краснов пројектовао.

Прочитајте још: Вучић: Подићи споменик Вудро Вилсону у знак захвалности

Вудро Вилсон


ИМЕНА И ПРЕЗИМЕНА ПОГИНУЛИХ НА КАРАУЛИ

ЧЛАНОВИ Комисије усвојили су и иницијативу за подизање споменика којима се одаје почаст припадницима војске и полиције Србије који су учествовали у борби на караули Кошаре 1999. године.

- Идејно решење скулптуре је ауторско дело Миодрага Рогана - истакла је Андреа Радуловић. - Иницијатор предлаже да споменички текст обухвати 108 имена и презимена погинулих бораца. Предлог Урбанистичког завода је да се споменик постави у парк-шуми Бенцион Були у којој је постављен и споменик хероју Милану Тепићу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације