Победника односе идуће недеље

С. ВИДАЧКОВИЋ

24. 09. 2019. у 10:17

Победника односе идуће недеље

Биће замењени и камени блокови / Фото З. Јовановић

Ускоро треба да почне демонтажа чувене Мештровићеве бронзане скулптуре на Калемегданској тврђави. Један од симбола Београда ће током зимског периода бити на специјалној доради у Смедереву

СКУЛПТУРА "Победника" на Калемегдану биће скинута за десетак дана и однета на дораду, незванично сазнају "Новости". Радници који већ месец дана обнављају постоље споменика ускоро ће поставити скелу за демонтажу Мештровићевог бронзаног кипа.

Реконструкцији, која би требало да траје шест месеци, претходиле су трогодишње темељне припреме у Заводу за заштиту споменика културе. Један од највећих проблема са којима су се стручњаци суочили било је кривљење кипа још од откривања, јер је тежак, а није постављен на чврстом терену.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: За викенд обилазак Музеја књиге и куће Степе Степановића


Како су нам рекли из Завода за заштиту споменика културе Града Београда, мајстори су прво приступили решавању овог недостатка. Уз надзор стручњака, ових дана радници учвршћују темељ симбола Тврђаве.

- Тренутно се изводе радови на статичкој санацији темеља - кажу у Заводу. - Урађено је бушење и израда осам шипова и ради се на изради наглавне греде. Након завршетка ових радова, приступиће се изради скеле која ће послужити и за демонтажу бронзане скулптуре.

Један од симбола Београда уз помоћ дизалице биће привремено скинут са постоља и однет у атеље вајара Зорана Кузмановића у Смедерево, где ће десетак људи током зимских месеци поправљати његову унутрашњу конструкцију, која је ослабила услед корозије.

- Нема ништа штетније за споменике од воде, јер она током зиме мрзне - објашњавају из Завода. - Лед има другачију запремину, везе пуцају, а пукотине се шире.

Неопходно је санирати и заменити камене блокове испод ногу "Победника", док ће на самом стубу бити консолидоване фуге и замењени блокови у кружном постољу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Понтони на Сави и Дунаву за туристичка пловила


РЕСТАУРАЦИЈА ВРЕДНА 26 МИЛИОНА

ПОСЛЕДЊА рестаурација "Победника" рађена је пре 28 година, али тада је рађено само чишћење скулптуре и каменог постамента, а нису поправљена многобројна оштећења. За ову реконструкцију, Град Београд издвојио је 26 милиона динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације