Епрувете направиле дармар на Технолошко-металуршком факултету

М. С.

21. 09. 2019. у 08:20

Епрувете направиле дармар на Технолошко-металуршком факултету

Улаз у Технолошко-металуршки факултет Фото: В. Данилов

У ноћи између четвртка и петка експлозија у кабинету, прегрејао се фрижидер са хемикалијама. Испарења у границама нормале
НА Технолошко-металуршком факултету у Београду у ноћи између четвртка и петка око 1.00 избио је пожар, када је експлодирао фрижидер са хемикалијама у кабинету за органску хемију. Захваљујући брзој реакцији ватрогасаца, које је алармирао портир, пожар је угашен, а прва испитивања показују да нема прекорачења граничних вредности испарења. Осим причињене материјалне штете, није било повређених.

Ватрогасне екипе узбуниле су овај део града, а убрзо потом на факултет су стигле и стручне службе, које је требало да процене степен загађености. Иако је прва информација била да је концентрација гасова висока те да није могуће обавити увиђај, због чега се међу студентима и станарима околних зграда створила пометња, убрзо је из Деканата, након увида стручних екипа, потврђено да нема разлога за опасност. Како је за "Новости" изјавио декан Технолошко-металуршког факултета проф. др Петар Ускоковић, процедуре су испоштоване и одмах су и факултетске, али и службе ван факултета биле укључене у евентуално отклањање опасности.

- У лабораторији се догодило варничење и мањи пожар јер се фрижидер прегрејао - каже проф. др Ускоковић. - Током дана урађене су анализе и утврђено је да чак ни у самом кабинету нема прекорачења граничних вредности. Чак су нас и комшије звале да питају да ли су угрожени, али нико није у опасности.

Проф. др Петар Ускоковић

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОЖАР НА ТМФ: Експлодирао фрижидер са хемикалијама, нема повеђених (ФОТО/ ВИДЕО)

Студенти који су имали заказане испите могли су да полажу, факултет је био отворен.

Пошто је кабинет оштећен у овој експлозији, неко време неће радити како би се вратио у првобитно стање. Остале заказане активности у овој установи одвијаће се несметано.

- Испоштоваћемо процедуру затварања док се не замени цев за воду, јер је због експлозије оштећена. Неки испити се одвијају у кабинетима, неки у амфитеатру, све је регуларно.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације