Депо за метро у Макишу

С. Б. М.

20. 09. 2019. у 09:29

Депо за метро у Макишу

Институт "Јарослав Черни" ради хидротехничко решење Макишког поља

Одржана друга седница радне групе за развој лаког шинског система, градња крајем 2020. године. План детаљне регулације Макишког поља биће урађен до новембра

ГРАДЊА београдског метроа требало би да почне до краја 2020. године и то у Макишу, где ће се градити депо. Ово је у четвртак казао заменик градоначелника Горан Весић, после друге седница радне групе за развој београдског метроа, којом је председавала потпредседница Владе Републике Србије Зорана Михајловић. Весић је казао је да је задовољан напретком припрема за изградњу.

- Град Београд ужурбано ради на усвајању Плана детаљне регулације Макишког поља, који треба да буде завршен до новембра ове године, после чега следи проглашење јавног интереса и почетак експропријације јер ће прво ту почети изградња депоа и прве линије метроа. Институт "Јарослав Черни" упоредо са тим ради хидротехничко решење Макишког поља, а Завод за урбанизам града План детаљне регулације шинског система града Београда који ће бити завршен до септембра наредне године. Овај план ће створити основ да прогласимо јавни интерес за станице метроа, како би се извршила експропријација земље и омогућила градња станица - навео је Весић.

Прочитајте још - Снимање прве линије Београдског метроа

Он је додао да сви убрзано раде на преговорима са кинеском компанијом "Пауер Чајна" која је, на основу Меморандума о изградњи београдског метроа, потписаног у Пекингу у мају ове године, именована да кроз међудржавни споразум двеју држава гради београдски метро. Подсећамо, "Пауер Чајна" ће овај посао радити у конзорцијуму са француском компанијом "Алстом".

Прочитајте још - МЕТРО ДО 2022. ГОДИНЕ: Прва станица Макишко поље

ПРАВНИ ОСНОВ

ЗАМЕНИК гардоначелника Горан Весић рекао је да је београдски метро пројекат од националног значаја за Републику Србију и од животног значаја за Град Београд.

- Влада Републике Србије обезбедиће правни основ за изградњу метроа кроз доношење закона и подзаконских аката већ током јесени, јер се у данашњим законима Републике Србије метро не помиње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Гојко

20.09.2019. 10:52

Očekujem da se sada jave i oni sa zahtevom - A metro i u moje selo....

Milos

21.09.2019. 00:00

@Гојко - Nego kako se gradi?? Prosvetli nas. Mozda bi ti trebalo da im kazes kako se grade metroi po svetu, izgleda da imas ogromno iskustvo!!

СЕРБ

20.09.2019. 23:29

Макишко поље - неисцрпни извори питке воде, које би нормална држава оградила и чувала као суво злато, Београд је једина престоница ЕУ без пречистача отпадних вода.