Промаја блокира обнову Савског кеја

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

19. 09. 2019. у 10:00

Промаја блокира обнову Савског кеја

Кафана "Промаја" у старом монтажном објекту Фото А. Станковић

Град без дозволе за радове код Карађорђеве. Весић: Ово ругло од објекта на јавној површини биће уклоњено. Власник тужио због оспоравања власништва

НАСТАВАК радова на уређењу Савског кеја, од Бранковог моста до Калемегдана, закочила је једна кафана - ресторан "Промаја" у Карађорђевој 8. Град за овај посао није успео да добије грађевинску дозволу, јер је власник, упркос решењу о рушењу, које је први пут пут добио 2016. године, покренуо судски спор против Града и Републике. Термин за рушење био је 10. септембар, али га је привремено зауставио Виши суд, до окончања спора.

Према речима Џафера Ахматовића, власника ресторана, прво решење о рушењу на адресу "Промаје" стигло је октобра 2016. године. Одељење грађевинске инспекције Општине Стари град власнику налаже да у року од пет дана "уклони све бесправно изведене радове на изградњи угоститељског објекта", уз напомену да жалба на решење не одлаже његово извршење.

Ново решење стигло је у фебруару 2018. године. У њему се наводи да престаје да важи решење Одељења за комунално-стамбене послове Општине Стари град из 1968. године и обавезује се власник да уклони монтажни објекат на Савском путничком пристаништу, чије је подизање одобрено решењем из 1968. године, без права на надокнаду.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Руше све објекте на улазу у будући тунел

У Образложењу решења стоји да је решењем из 1968. одобрено предузећима "Генералтурист" и "Далмација", од којих је Ахматовић купио локал 1992. године, подизање објекта за потребе пословнице и ресторана. Међутим, у овом решењу утврђена је и обавеза ових предузећа да објекат уклоне без права на накнаду, у случају спровођења урбанистичког плана или када наступе други оправдани разлози. Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда поднела је прошле године захтев за престанак важења решења из 1968. јер се земљиште приводи намени у циљу планиране реконструкције Савског кеја.

- Тужио сам и Београд и Републику због оспоравања власништва - прича Ахматовић за "Новости". - Разумем шта је јавни интерес, али овде не планирају градњу школе, вртића. Чак је и планом предвиђено постојање угоститељских објеката.

Поводом ове тужбе, заменик градоначелника Горан Весић каже да "реконструкција Савског кеја још није почела јер насред кеја један бахати Београђанин држи нелегално кафану и покушава на сваки начин да опстане ту иако нема ниједан правни основ".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Савски трг: Радови најпре испред станице

- Замислите било где у свету да било ко бахато заузме кеј или трг или улицу, постави нелагално бараку, прави бизнис у њој и још се руга држави. Према томе, Београђани треба да знају да још немају сређен кеј на коме ће бити простора за одмор, дечја игралишта и бициклистичке стазе јер бахати власник "Промаје" мисли да је његов интерес важнији од јавног интереса. То тако неће моћи и будите сигурни да ће ово ругло од објекта на јавној површини бити уклоњено, а да ће кеј бити реконструисан. Као што ће бити завршена и реконструкција Карађорђеве, против које исти тај човек организује грађане - наводи Весић.


МЕСТО СУСРЕТА КАПЕТАНА

ЏАФЕР Ахматовић наводи да је давао предлог да се "Промаја" уклопи у ново идејно решење, и да жели да је обнови и сачува.

- Нека "Промају" издвоје као парцелу, а онда они могу да добију дозволу за наставак реновирања кеја. А ако изгубим процес на суду, онда нека ме руше. Али ова кафана постоји овде још од 1906. Ово је место окупљања лађара и капетана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Šaljite

19.09.2019. 10:24

one sa fantomkama... tako se u normalnim državama rešavaju stvari. A ne, držati se zakona kao pijan plota.

logika

19.09.2019. 10:39

Neažurnost sudstva. Smešno je da se ne donese odluka o rušenju takvog objekta, a vlasniku se isplati nadoknada za baraku, ako postoji zakonska obaveza.