Београд се претворио у метрополу

Сузана Милошевић

четвртак, 19. 09. 2019. у 14:52

Београд се претворио у метрополу

Фото Предраг Митић

До децембра, односно пролећа следеће године, када ће бити завршено све што је започето, престоница ће изгледати много другачије и лепше

СРПСКА престоница од почетка ове године битно је изменила изглед. До децембра, или пролећа следеће године, када ће бити завршено све што је започето, бели град ће изгледати знатно другачије. Обновљене су улице, градски тргови, паркови, направљени нови мостови.

Пред читаоцем су најупечатљивији пројекти који Београду дају обрисе велеграда:

ЗАВРШЕНИ ПРОЈЕКТИ

- ТРГ РЕПУБЛИКЕ

Трг републике овог лета добио је европски изглед. Реконструкцијом је било обухваћено 1,5 хектара, замењене су водоводне и канализационе цеви, електроенергетска и телекомуникациона мрежа. Плато је прекривен јабланичким гранитом, а посебном обрадом обележено је место где су сахрањени Црвеноармејци и место где су пронађени темељи Виртембершке капије. Постављено је 100 светиљки, посађено 27 нових стабала, постављен паркинг за бициклисте и паметне клупе, као и потапајући стубићи којима се регулише улаз у пешачку зону.

Прочитајте још - Весић: Трг републике отворен за саобраћај, завршен пре рока (Фото)

- ТОПЛИЧИН ВЕНАЦ

Реконструкцијом Топличиног венца обухваћена је обнова улица Топличин венац, Вука Краџића, Цара Лазара, Царице Милице и Чубрина. Свуда су замењене водоводне и канализационе цеви, а постављена је и калдрама. Обновљен је Парк војводе Вука. Уређене су стазе, обновљено дечје игралиште, засађена су нова стабла, направљена је летња позорница, постављене паметне клупе. Овим пројектом повезане су пешачке зоне, односно Обилићев и Косанчићев венац.

- УЛИЦЕ ОКО СКАДАРЛИЈЕ

У овој години урађени су прилази Скадарлији. Реконструисане су и поплочане улице: Страхињића бана, од Француске улице према Скадарској, Емилијана Јоксимовића, Симина и Зетска. У тим улицама постављено је око 2.200 метара квадратних камених плоча, засађено је 16 нових стабала и обновљена су стара стабла, чиме је уређен прилаз самој Складарлији. У Страхињића бана, постављена је и нова фонтана. За следећу годину, планирана је обнова Васе Чарапића и Добрачине.


фото П.Митић

- ШИНЕ ПРЕКО МОСТА НА АДИ

Радови на постављању трамвајских шина преко моста на Ади почели су у марту 2018, а завршени су у јуну ове године. Изграђени су преостали делови трамвајског коридора и недостајући кракови у оквиру петље у Радничкој улици, саграђене су нове исправљачке станице на Новом Београду. На чукаричкој страни рађени су потпорни зидови, реконструисан је мост преко Топчидерке и надвожњак преко железничке пруге. Постављено је 18 модерних скретница за будуће нове линије између Раковице и Бановог брда или Новог Београда и Раковице. Вредност овог пројекта је скоро две милијарде динара.

фото П.Митић

- ТОПЧИДЕРКА

Измештено је и корито Топчидерске реке, како би се добио простор за градњу Булевара патријарха Павла. Корито реке померено је за 20 метара како би се ослободио део потребан за проширени профил будуће саобраћајнице и изградњу нове раскрснице на укрштању са Улицом Пере Велимировића. У склопу ових радова, урађен је нови мост у Пере Велимировића и зацевљен Каљави поток. Вредност посла је 224 милиона динара.


фото П.Митић

ПРОЈЕКТИ КОЈИ СУ У ТОКУ

- КАРАЂОРЂЕВА

Обновом Карађорђеве улице, од Бранковог моста до раскрснице са Париском, настављено је уређење приобаља. У склопу ових радова реконструисан је трамвајски колосек од моста до трамвајске окретнице код Калемегдана. У дужини од 682 метра, постављене су нове шине и контактна мрежа, а тротоари и бициклистичке стазе биће проширени и поплочани до краја године. У зони Капетаније, направљена је ниша за путничке аутобусе, којима се превозе путници са туристичких бродова ка центру. И Савски кеј би требало да буде уређен, а нови рок је на пролеће идуће године. Вредност посла је 712 милиона динара.

фото П.Митић

Прочитајте још - Почела изградња нове деонице Булевара патријарха Павла

- ПАСАРЕЛА

До средине октобра требало би да проради и пасарела која спаја Калемегдан са Савским кејом, код Бетон хале, с тим што ће плато на самом кеју бити урађен када се буде уређивало и пристаниште. Тиме је готова прва фаза радова. Пре месец дана, на пасарели, је постављена скулптура "Оданде довде", уз присуство аутора, британског вајара Ричарда Дикона и српског уметника Мрђана Бајића. Спајање пасареле са Великим степеништем на Калемегдану и уређење околног простора представља другу фазу изградње. Вредност читавог пројекта је нешто већа од 214 милиона динара.

- БУЛЕВАР ПАТРИЈАРХА ПАВЛА

Изградња нове деонице у Раковици, једне од најважнијих саобраћајница и основне саобраћајне везе Раковице и Видиковца са Мостом на Ади, почела је недавно. Булевар ће имати по две саобраћајне траке у оба смера, а у средини ће се налазити трамвајска пруга постављена на издигнутој трамвајској баштици. То ће бити магистрална саобраћајница, преко које ће се повезати Мост на Ади са спољном магистралном тангентом и будућим мостом преко Аде Хује, а вредност овог посла 1,385 милијарди динара.

фото П.Митић

- САВСКИ ТРГ

Обнова овог платоа почела је недавно, а према најавама трајаће до пролећа следеће године. Вредност радова је више од 20 милиона евра, а извођач радова је "Београд на води". Према идејном решењу трг ће бити оаза зеленила. Споменик Стефану Немањи биће постављен на платоу, испред десног крила Старе железничке станице. Саобраћај, из правца Савске, ићи ће по ободу трга, а иза станичне зграде, будућег објекта Историјског музеја Србије, биће саграђена подземна гаража.

- ЧЕТИРИ БУЛЕВАРА

Реконструишу се улице Краљице Марије, Џорџа Вашингтона и Цара Уроша. Улица 27. марта почетком недеље пуштена је за саобраћај. До краја године или пролећа идуће биће урађено 2,9 километара ових улица. Ради се комплетна реконструкција водоводне и канализационе мреже, мењају се трамвајске шине. По обнови, улица ће имати пет саобраћајних трака, широке тротоаре и места за паркирање, стазе за слабовиде, амбијенталну расвету. Због посебне подлоге која се поставља, смањиће се бука трамваја. Пројекат реконструкције је вредан 18,2 милиона евра, а финансира се кредитом ЕБРД.

Топлићин венац, фото П.Митић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Милан

20.09.2019. 07:44

Градска власт га претворила у рушевину, и место за мучење становника.