ДО краја следеће седмице биће исцртана бициклистичка стаза, која ће повезати Калемегдан и Народно позориште, најавио је заменик градоначелника Горан Весић. Он је, обраћајући се поводом Европске недеље мобилности, истако да ће у наредних неколико месеци, поле јавног тендера који је у току, бити изабрана компанија са којом ће Град сарађивати, кроз процес јавно-приватног партнерства.

Према речима Весића, план је да се у наредне четири године уреди скоро 120 километара бициклистичких стаза. Он је истакао да је то веома амбициозан план, који би требало да буде завршен до марта следеће године. Секретаријат за саобраћај је наручио израду плана одрживе урбане мобилности.

Весић је подсетио да Београд има чиме да се похвали, када је реч о мобилности и давању предности пешачком и бициклистичком саобраћају.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Савски трг: Радови најпре испред станице

- У последње четири године урађено је 28.000 квадратних метара пешачких зона у центру града и по томе је Београд један од градова који је урадио највише нових пешачких зона у том периоду у Европи - навео је Весић. - Имаћемо 900 јавних бицикала на 150 станица и то ће бити велики искорак, јер је важно да омогућимо да што већи број грађана користи бициклистички саобраћај. У овом тренутку имамо готово 1.000 јавних бицикала у нашим гаражама и отвореним паркиралиштима.

Он је истакао да ће, након промене коцки на Тргу републике, бициклисти моћи да користе тај простор јер је, навео је, неко направио пројекат у којем није водио рачуна о бициклистичком и мотоциклистичком саобраћају и довео у ситуацију да они не могу да користе тај коловозЕЛЕКТРИЧНИ АУТОБУСИ

Весић је поновио да ће следеће године почети изградња метроа, што ће променити начин функционисања градског превоза.

- По нашим проценама, између 25 и 30 одсто грађана ће, из аутомобила прећи у метро, што ће смањити број аутомобила у центру града и омогућити људима ефектнији начин превоза, али и мање коришћење аутомобила - навео је он. - У плану је да у наредне две године купимо 70 електричних аутобуса, који би саобраћали само у центру града. У овом тренутку имамо четири таква возила.