ТРГЛИ ГА СА ИВИЦЕ МОСТА: Тројица радника Градске чистоће спасли живот човеку (75) који је хтео да скочи у реку

М. СТАНОЈКОВИЋ

среда, 18. 09. 2019. у 10:00

ТРГЛИ ГА СА ИВИЦЕ МОСТА: Тројица радника Градске чистоће спасли живот човеку (75) који је хтео да скочи у реку

ФОТО: В. Данилов

Војводићем, Захиријем и Брахом поноси се цела фирма. Шеф обећао награду

УОБИЧАЈЕНИ радни дан тројице радника ЈКП "Градска чистоћа" обележио је херојски гест. Док су у уторак у преподневним сатима возили смеће на истовар, нису ни слутили да ће спасти живот човеку старом око 75 година, који је покушао да скочи са надвожњака изнад ауто-пута у Великом Мокром Лугу. У последњем тренутку стргли су га са ограде.

За тројцем Ненадом Војводићем (35), Рамаданом Захиријем (29) и Мухамедом Брахом (36), који свакодневно крстари улицама Београда на ђубретарцу и одржава град чистим, цела фирма у уторак се дала у потрагу. Једва су их нашли, јер су после спасавања наставили посао као да се ништа није догодило. Они скромно пруичају за "Новости":

- На путу ка депонији, угледао сам човека који је пребацио једну ногу преко ограде и планирао да скочи - каже Рамадан Захири. - Викнуо сам: "Нешо, неко хоће да скочи." Он је брзо закочио, стао и у једном потезу повукао човека.

Ненад Војводић, који је био за воланом камиона, каже да није размишљао на који начин ће одреаговати, није било времена. У глави му је било само да мора да спасе човека.

- Чим ми је колега скренуо пажњу, паркирао сам возило, пришао му с леђа и зграбио га - препричава Ненад. - Човек је био у шоку, ништа ми није рекао. Задржао сам га и позао полицију. Убрзо је дошла и Хитна помоћ и збринула га. Нисам стигао да сазнам ни ко је, ни шта је. Само да га је болест натерала на ово. Надам се да ће бити добро.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ПОКУШАЈ САМОУБИСТВА У БЕОГРАДУ: Малолетник хтео да скочи са Железничког моста


После свега три месеца стажа у "Чистоћи", Ненад је заслужио све похвале колега, али и надређених, као и Рамадан и Мухамед, који су у овом предузећу запослени осам година. Ипак, не очекују никакву награду.

- Не треба нам никаква награда - истиче Војводић. - Довољна сатисфакција је што је човек жив. Колеге и ја нисмо хтели никоме да јављамо, то је обичан људски потез.

Њихов надређени, директор сектора оперативе Милан Марић, каже да ће се потрудити да буду адекватно награђени.


БЕЗ РАЗМИШЉАЊА

ТРОЈИЦИ радника "Чистоће" ово је први пут да су се сусрели са оваквом ситуацијом:

- Никада нисмо били у прилици да спасемо некоме живот. Чак и када искочи маче на улици, зауставимо камион, пренесемо га преко пута, а камоли кад видиш човека у невољи. Ту нема размишљања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

TonySoprano

18.09.2019. 10:13

koga je teška muka naterala taj nažalost neće odustati...nadam se da će čovek dobiti preko potrebnu pomoć i negu i da mu to više ne padne napamet

Zenit

18.09.2019. 16:07

Gest ljudskosti savesnih radnika javnog preduzeca za nagradu koju oni ne smatraju potrebnom jer vise cene spasen zivot. Ne cene svi pa se pitam dokle ce u ovolikog gradu sa sve vise suicida prevencijom i ad hok spasavanjem da se bave policajci,laici i slučajni prolaznici? U ustanovama socijalne zaštite ima timova za nasilje u porodici. Zasto negde nema mobilnih timova za suicid iako su poznate crne tačke gde nevoljnici pokušavaju na najstrašniji način da sebi oduzmu čemeran život i ugroze druge?