Амброзија ушла у зелену зону

С. В.

17. 09. 2019. у 16:43

Амброзија ушла у зелену зону

Највише третиране парцеле на општинама Нови Београд и Палилула Фото Беоинфо

Према званичним подацима, опасни алерген коначно се враћа нормалним вредностима. Цветање завршено, прошао најкритичнији период

КОНЦЕНТРАЦИЈА полена амброзије у ваздуху коначно је у "зеленој зони". Према подацима Агенције за заштиту животне средине, протеклог викенда на мерним станицама на Звездари забележен је озбиљан пад полена алергене биљке у ваздуху.

Сви они који су овог лета кијали, имали сузне очи и борили се са кашљем услед алергије - могу да одахну, јер ће концентрација честица амброзије у ваздуху наставити да опада у току недеље. Такође, и најављене обилне падавине додатно ће допринети умањењу алергених честица у ваздуху.

- Мерење у недељу показује да концентрација амброзије у ваздуху пада, када су забележена 54 поленова зрна по метру кубном - кажу из Агенције. - Очекујемо да концентрација настави да пада, јер ова биљка завршава цветање, што значи да је прошао критични период. Осим тога, алергичне особе осетиће олакшање чим падне најављена киша.

Прочитајте још - И Нишлије сад мучи амброзија!

Из надлежне установе наглашавају да је присуство амброзије у Београду оборило рекорд, јер је 22. августа забележено 1.000 алергених честица по метру кубном.

Ова биљка је највише сузбијана на територији општина Нови Београд и Палилула, где се налази велики број непокошених и напуштених парцела. Такође, велика концентрација овог лета измерена је у приградским општинама Барајево, Младеновац и Лазаревац, углавном на пољопривредним површинама. Надлежни апелују на суграђане да на време сузбијају амброзију и косе критичне површине, како следеће године не би био оборен непожељни рекорд.

ГОРЕ НЕГО ВОЈВОДИНА

ИАКО су поједина места у Војводини важила за најугроженија, када је у питању амброзија, из Агенције за заштиту животне средине кажу да се ситуација мења. Ове године, осим у Новом Београду, високе вредности забележене су и у Обреновцу.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)